IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава помощта за частична безработица до март 2022 г.

Редовното обезщетение по процедурата възлиза на 60% от загубената нетна заплата

16:09 | 23.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германското министерство на труда изразява очевидното намерение да подкрепи компаниите и служителите с обезщетения по схемата за частична безработица за по-дълъг от планирания период с оглед на пандемията. За тази цел министърът на труда Хубертус Хайл предлага увеличаване на срока за изплащане на обезщетенията по схемата и поемането на осигурителни вноски до март 2022 г., предава Der Spiegel, базирайки се на секретен проект, за който съобщава "Bild am Sonntag".

Според информацията обезщетенията по схемата за частична безработица трябва да бъдат изплащани до март 2022 г. предвид продължаващата пандемия. Редовното обезщетение по процедурата възлиза на 60% от загубената нетна заплата, при работещите с деца – на 67%.

По време на кризата федералното правителство реши да увеличи размера на обезщетенията за непълен работен ден. От четвъртия месец той е увеличен на 70-77%, от седмия месец - на 80 или 87%.

До март 2021 г. работодателите трябва да получават пълните социални осигуровки за частична безработица, а от април 2021 г. - 50% от тях. Според плановете на Хайл в този случай държавата трябва да поеме изцяло вноските до март 2022 г., се посочва в доклада. 

Броят на служителите по схемата за частична безработица в Германия намалява значително през юли. По данни на Института за икономически изследвания Ifo през юли той възлиза на 5,6 милиона, което е с милион по-малко спрямо месец по-рано. През изминалия месец всеки седми социалноосигурен служител е бил включен в процедурата за непълен работен ден, пише Die Zeit.

Средно работното време на обхванатите от схемата лица намалява с 43% спрямо нормалния обем на работа. Въпреки това, в зависимост от индустрията, все пак данните са много различни.

Благодарение на отварянето на магазини и ресторанти много сервитьори и търговци се завърнаха на работните си места. В хотелиерството броят на служителите по схемата за частична безработица намалява с една трета до 465 хил. Това съставлява 42% от служителите в областта. В търговията на дребно също броят на служителите по схемата рязко спада до 637 хил.

Междувременно броят на заетите лица в Германия намалява с 1,3% в периода от април и юни за първи път от 1990 г. Делът им спада с 1,4% до 44,7 млн. души в сравнение с предходното тримесечие заради пандемията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
В Германия посрещат навални, карат го с кортеж МНОГО по-голям от този на Меркел.Не търсете логика в Германия, а и изобщо в ЕС.https://youtu.be/ELh5v86cEXk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още