IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия трупа нов дълг със скорост от 9154 евро в секунда

Страната ще поеме дълг в размер на рекордните 218,5 млрд. евро тази година - равен на около 6,5% от продукцията ѝ

15:36 | 17.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MICHELE TANTUSSI / POOL</em></p>

Снимка: EPA/MICHELE TANTUSSI / POOL

Германският съюз на данъкоплатците остро разкритикува новия допълнителен бюджет на федералния министър на финансите Олаф Шолц. Председателят на асоциацията Райнер Холцнагел пояснява пред Neue Osnabrücker Zeitung, че е ужасен от плановете на политика от СПД. Според него Шолц ще трупа повече дългове, отколкото е действително необходимо - освен това "планът за погасяване може да бъде по-амбициозен, за да се погасяват дълговете по-бързо".

Федералният кабинет прие втория допълнителен бюджет в следобедните часове. Основната цел е покриване на допълнителните разходи за пакета от стимули на правителството за справяне с причинената от коронавируса криза и данъчните загуби, причинени от пандемията. Новият допълнителен бюджет предвижда допълнителен нов дълг от 62,5 милиарда евро.

В сряда Шолц  представи допълнителния бюджет, който настоява за нов дълг до рекордните 218,5 млрд. евро тази година - равен на около 6,5% от продукцията на страната.

Това само показва колко много лявоцентристкият финансов министър Олаф Шолц успя да отдалечи Германия от имиджа ѝ на европейски шампион за строги икономии, за да я превърне в една от страните от еврозоната с най-големи разходи в опитите да подкрепи засегната от пандемията икономика.

През март Бундестагът вече одобри допълнителен бюджет от 156 млрд. евро за финансиране на няколко пакета помощи в рамките на кризата. Като цяло новият дълг в допълнителните бюджети ще нарасне до 218,5 милиарда евро - пет пъти повече, отколкото при финансовата криза. Бундестагът все още трябва да одобри плановете.

Така новите германски задължения се увеличават от 7177 евро на 9154 евро в секунда, казва Холцнагел. Той критикува факта, че с пакета се финансират постоянни задачи като дигитализацията и водородната стратегия. Това е злоупотреба с програмата, „която трябва да дава краткосрочни импулси". Асоциацията на данъкоплатците също така се оплака, че мерките за строги икономии в основния бюджет дори не са обсъждани от голямата коалиция. Правителствените партньори са загрижени за новия допълнителен бюджет „за поставяне на финансова възглавница преди следващите федерални избори".

 

Германия планира да приложи стимулиращи мерки на обща стойност над 130 милиарда евро, като по-голямата част от тях ще бъде приложени през втората половина на тази година.

Сред мерките са временно намаляване на данъка върху добавената стойност, раздаване на пари в брой за родители, средства за спасяване на малки фирми от фалит, по-големи стимули за закупуване на електрически автомобили и парични инжекции за стабилизиране на системата за социално осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
А, тепърва се започва !!! Още нищо не сте видели. Германия беше в рецесия още 19-а година - със счетоводни врътки прикриха това. Сега - с новите безумия за "водородна" енергетика - където ще бъдат загробени цели гигабимберици, реално за да се УНИЩОЖИ европейската и най-вече германската енергетика, Германия ще рухне окончателно. Цялата индустрия (на която страната основно разчита) ще емигрира...просто за да не фалира. Милионите безработни ще виснат на гърба на бюджета, заедно с мигрите. Електроенергията - и сега най-скъпа в цяла Европа (нищо чудно и не само в Европа), ще стане безумно скъпа, отделно дето зимата няма и да я има и германците ще си спомнят как са живели в и след края на Втората световна дядовците им. Разходите за бизнеса, доколкото остане такъв, ще скачат все повече, доходите на мнозинството ще се сринат... и накрая германецът, колкото и да е затпял от розаво-зелени либерастки безумия, ще вдигне революция, ама и това не знам как ще го спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още