IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия трябва да задели 26 млрд. евро за районите с добре развита въглищна индустрия

Около 60 хил. работни места са застрашени от евентуалния край на въглищата като източник на енергия за електроцентралите

22:32 | 29.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия трябва да пренасочи 26 млрд. евро от своя бюджет към онези райони, които ще бъдат най-сериозно засегнати от излизането на въглищата от процеса на производство на електроенергия, показва доклада на Германската комисия по растежа, структурните промени и околната среда, цитиран от Euractiv. 

По-рано тази седмица комисията (известна още като Комисията по въглищата) успя да постигне споразумение за поетапно спиране на въглищните централи до 2038 г., като идеята е Германия ефективно да продължи да изпълнява зададените цели на Парижкото споразумение от 2015 г.

Германските провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург, Саксония и Саксония-Анхалт, където въгледобивът и използването на въглища за електроенергия са силно развити индустрии, ще бъдат подпомогнати от правителството, което в продължение на 20 години ще насочва към тях 1,3 млрд. евро.

Други 2 млрд. евро ще трябва да бъдат използвани за облекчаване на населението заради прогнозираното почакване на цената на електроенергията, след като започне спирането на въглищните централи. Очаква се тази процедура да бъде активирана през 2023 г., като финансовата помощ ще продължи до 2030 г.

Според експертната комисия спирането на тези централи заплашва приблизително 60 хил. работни места в най-засегнатите райони.

За всички служители в тази индустрия на възраст над 58 години се планира финансова компенсация. Това ще струва на германското правителство приблизително 5 млрд. евро.

За по-младите работници е предвидена програма за преквалификация.

Напредъкът на този план ще се следи стриктно през следващите години. Очаква се той да бъде преразгледан през 2023 г. и отново през 20206 г. и 2029 г.

Комисията планира да бъдат изключени 12,6 гигавата мощности до 2022 г., което е еквивалентно на 24 големи въглищни електроцентрали.

През 2030 г. в страната ще бъде разрешено да се генерират 9 гигавата чрез изгаряне на въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още