IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия смекчава удара на пандемията с намаляване на зависимостта си от износа

Най-голямата икономика в Европа очаква да се възстанови по-бързо през 2020 г. от прогнозите до момента

14:37 | 01.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия очаква ударът от коронавирусната криза да не е толкова тежък, коквито опасения има, тъй като страната намалява традиционната си зависимост от износа, предава Bloomberg.

Администрацията на канцлера Ангела Меркел прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 5,8% тази година. Макар че това все пак е най-тежката рецесия от края на Втората световна война, свиването е по-малко в сравнение с прогнозираните през април 6,3%, тъй като усилията за засилване на местното търсене дават резултат.

Относително умереният спад е „важен знак, че успяваме да стабилизираме вътрешното търсене и да се разграничим до голяма степен от глобалните икономически развития“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер на пресконференция в Берлин. „Предвиждаме неочаквано бързо V-образно възстановяване“ и че най-лошото е зад гърба ни", допълни той.

Правителството прогнозира спад с 12,1% на износа тази година спрямо свиване с 8,1% на вноса и с 3,6% на вътрешното потребление. Германският търговски излишък беше един от източниците на напрежение с американския президент Доналд Тръмп, а американските търговски конфликти в Китай нанесоха удар на Германия още преди пандемията да опустоши икономиките в света. икономиката икономиката

Вътрешната промяна в Германия ще да продължи. Страната може да избегне нова блокада на национално равнище въпреки увеличаването на случаите на коронавирус през последно време, но търговските й партньори вероятно ще бъдат принудени да ограничат активността, заяви Алтмайер.

„Глобалната икономическа среда може да остане трудна за по-дълго време. Глобалната рецесия ще бъде значително по-силна, отколкото по време на финансовата криза през 2008 и 2009 г.", каза Алтмайер.

За 2021 г. се предвижда ръст от 4,4%. Това е под предишната прогноза за 5,2%, а нивата преди кризата вероятно няма да бъдат достигнати до 2022 г., смята Алтмайер.

Дейността във втората по големина икономика в Европа отбеляза силен ръст, след като се срина през второто тримесечие, а германските компании станаха малко по-оптимистични, че икономиката ще продължи по дългия си път на възстановяването.

Публикувани във вторник данни показаха, че безработицата в Германия е намаляла през август, а показателят за фабричната активност отчита най-силен ръст от 22-месеца. Въпреки това данните за промишлеността от HIS Markit не са толкова положителни. Секторите на машините и оборудването, които са с по-голяма експозиция на глобалното търсене, остават слаби, а бизнесът продължава да съкращава работни места.

За да смекчи удара от пандемията, правителството на Меркел замрази заложените в Конституцията ограничения за дълга в рамките на голяма програма за стимулиране на икономиката, включително чрез намаляване на ДДС и предоставянето на пари на семействата. Усилията са съсредоточени основно върху стимулирането на германците да харчат.

Алтмайер заяви, че Германия ще излезе по-силна от кризата, а оптимистичната му оценка е в рязък контраст с мрачното предупреждение на Меркел от миналата седмица. Канцлерът заяви, че коронавирусната криза ще се задълбочи преди да се подобри, като защити хода на правителството си да се откаже от политиката на балансиран бюджет.

„Имам твърдата увереност, че е добро решение да вземем висока степен на дълг, защото всичко друго би означавало, че ще останем в хватката на пандемията за много повече време“, каза Меркел на ежегодната си лятна пресконференция миналия петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още