IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще затвори офиса на Герхард Шрьодер

Бившият канцлер не изпълнява никакви задължения, произтичащи от предишния му пост, посочват трите партии от управляващата коалиция в предложение до парламента

15:30 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Публично финансираният офис на бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер ще бъде закрит, а персоналът му ще бъде пренасочен към други институции заради растящото безпокойство от отказа на Шрьодер да се дистанцира от руския президент Владимир Путин.

Обичайно е всички лидери на Германия да получат финансиран от държавата офис, когато напуснат властта. Трите партии, които съставляват управляващата коалиция на настоящия канцлер Олаф Шолц, са се споразумели да се внесе парламентарно предложение за затваряне офиса на Шрьодер, предава Ройтерс.

Решението е взето, след като Герхард Шрьодер отказа да осъди Путин, когото той все още нарича близък личен приятел, въпреки че Русия нападна Украйна.

Германските медии съобщават, че 78-годишният Шрьодер печели солидни суми от работата си в руски държавни енергийни компании. Това, което той получава от руските дружества, надвишава драстично 400-те хил. евро, които германската държава харчи за неговия офис.

„Бюджетната комисия отбелязва, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, произтичащи от предишния му пост“, посочва се в съвместното предложение на коалиционните партии. "Следователно офисът ще бъде затворен“, заключава се в документа.

От офиса на Шрьодер не се отговорили веднага на искането за коментар.

Шрьодер, подобно на Шолц, е социалдемократ и най-тясно свързаната фигура с политиката на Германия „промяна чрез търговия“ – доктрина, заради която се поддържаха тесни икономически връзки с цел „опитомяване“ и „интегриране“ на Руската федерация.

Критиците на този метод обаче казват, че войната в Украйна е грандиозна илюстрация за провала на тази политика. Те обвиняват Шрьодер, който като канцлер спонсорира изграждането на повече газопроводи, че е задълбочил енергийната зависимост на Германия от един враждебен съсед.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са основен канал за комуникация с човек, когото светът не може да си позволи да пренебрегне. Пътуването му до Москва с молба руският президент да сложи край на войната обаче не се увенча с успех.

Недоволството от позицията на Шрьодер засегна най-близките му колеги: четирима служители в неговото бюро поискаха нови задачи в рамките на дни след началото на войната. Документите от офиса му ще бъдат прехвърлени към държавния архив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още