IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще използва спасителното финансиране от ЕС за намаляване на дълга

Целта на споразумението, договорено във вторник в Берлин, е да се поддържат нивата на задлъжнялост през 2021 г. и 2022 г.

19:39 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще използва своя дял от спасителната програма на Европейския съюз, за да предотврати взимането на още дълг, вместо да финансира нови инициативи за растеж.

Коалицията на канцлера Ангела Меркел се е съгласила да похарчи около 15 млрд. евро от коронавирусния фонд на ЕС за вече съществуващи програми, включително мерки, които вече са част от пакета стимули на страната, както и за раздялата с въглищата. Това съобщават за Bloomberg хора, запознати с преговорите.

Целта на споразумението, договорено във вторник в Берлин, е да се поддържат нивата на дълга през 2021 г. и 2022 г., посочват източниците, пожелали анонимност.

Сделката е сигнал, че германското правителство се връща към старите си бюджетни традиции на дисциплина, след като отмени действието на конституционните ограничения на дълга през тази година, за да се справи с последствията за икономиката от коронавирусната пандемия.

През следващите две години Германия ще получи 15,2 млрд. евро под формата на грантове от ЕС, показват парламентарни документи. За сравнение страната предостави 1,2 трлн. евро за стимулиране на своята икономика, засегната от COVID-19.

Единствената нова инициатива, свързана с европейското финансиране, е в размер на 500 млн. евро за закупуването на лаптопи за училищата в страната, съобщиха представители на управляващите партии в сряда.

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви по-рано във вторник, че вижда по-добри от очакваното признаци за възстановяването на икономиката. Това е предизвикало призиви от Християндемократическия съюз на Меркел за връщане към фискалната дисциплина, коментират източниците.

Администрацията на канцлера прогнозира, че най-голямата икономика в ЕС ще се свие с 6,3% през тази година, но ще се върне към растеж с 5,2% през 2021 г. Правителството се очаква да направи нов преглед на прогнозата през септември, казват запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още