IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се готви да поеме критично важни компании при спиране на руския газ

Правителството ще подкрепи и предоставянето на още заеми и гаранции, за да подкрепи енергийните компании, помагайки им да се справят с растящите цени

09:20 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия се подготвя тихомълком за внезапно спиране на доставки на газ от Русия с пакет спешни мерки, които може да включват поемането на контрол върху компании от критично значение, съобщава Ройтерс, позовавайки се на трима запознати източници.

Подготовката, водена от министерството на икономическите работи, показва повишената готовност по отношение на доставките на газ, който захранва най-голямата европейска икономика и е от критична важност за производството на стомана, пластмаса и автомобили.

Руският газ е формирал около 55% от германския внос миналата година и Берлин се оказа под натиск да се отдръпне от бизнес отношенията си, които според критиците помагат да се финансира войната на Русия в Украйна.

Германия заяви, че иска да се откаже от руските доставки, но очаква да остане до голяма степен зависима от Москва за газа до средата на 2024 г.

Остава неясно дали ще има внезапно спиране и според официални лица Германия иска да избегне ескалация, например чрез подкрепа на европейско ембарго върху газа, след като вече подкрепи санкции срещу Москва върху въглищата и петрола.

Сега обаче те се опасяват, че Русия може да отреже газовите потоци едностранно и искат да могат да се справят, ако това се случи.

Въпреки че е налице широка рамка и правителството е решено да помогне, детайлите за това как ще приложи плана в действие се разработват в момента, казват представителите.

Правителството ще подкрепи предоставянето на още заеми и гаранции, за да подкрепи енергийните компании, помагайки им да се справят с растящите цени, и може да поеме критично важни компании, например рафинерии, под крилото си, казват тримата източници.

На искане за коментар по мерките икономическото министерство на Германия е посочило изявления на ръководителя си – заместник-канцлера Роберт Хабек, че страната полага „интензивни усилия“ през последните седмици да намали употребата на руски енергоизточници.

Миналия месец Берлин одобри правна промяна, с която може да поеме контрола над енергийни компании като крайна мярка.

Сега в Берлин се обсъжда как може да ползва мярката на практика, например поемайки контрол на рафинерията PCK, оперирана от руската „Роснефт“ в Швед близо до Полша, казват двама от източниците. На нея се дължи по-голямата част от останалия руски внос на петрол в Германия и може да бъде ударена от петролното ембарго на Европейския съюз.

„Роснефт“ е отказала да коментира възможни действия от страна на Германия.

Национализация в енергетиката?

Един от източниците казва, че национализация на енергийните компании е била обсъждана възможност, но тя ще трябва да бъде внимателно обмислена и оправдана с цел гарантиране на енергийните доставки, а не за наказване на Русия.

Германия може да вземе дялове и в други компании, казват двама от източниците. През 2018 г. тя предприе подобен ход, когато държавната банка за развитие KfW купи 20% от оператора на енергийни мрежи 50Hertz, за да отблъсне оферта от китайската State Grid.

Финалният пакет спешни мерки все още не е финализиран. Един от източниците предупреждава, че поемането на миноритарни дялове в компании и намеса в рафинерията в Швед продължават да се обсъждат, но все още не е взето решение.

Официалните лица проучват и как KfW може да отслаби натиска върху критични компании, подкрепяйки ги с допълнителни заеми или спешни кредитни линии, които могат да ползват, ако цените на енергията се вдигнат и предизвикат скъпи допълнителни обезпечения по пазарните им позиции.

Германия проучва и как ще разпределя дажби газ при спешни случаи. Регулаторът ѝ обмисля дали да дава приоритет на индустрията пред домакинствата, което би било обратно на сегашната политика, където бизнесите биват първите отрязани.

Икономическа спирала

След като колебливо подкрепи санкции върху въглищата и петрола, Берлин сега иска да тегли чертата, казват четирима източници.

Те се опасяват, че ограничаване и на доставките на газ може да изстреля цените нагоре, позволявайки на Москва да печели от продажби извън ЕС и така все пак да не източи напълно военната си хазна.

Представителите казват, че Германия е достигнала предела на санкциите, които може да наложи, без да задейства икономическа спирала, като дори онези в управляваща коалиция, които искрено подкрепят санкциите срещу Москва, са предпазливи по отношение на мерките върху газа.

Берлин е повлиян и от ръководителите на германската индустрия, включително главните изпълнителни директори на най-големите вписани компании и представители на компании с отношения с Русия, които редовно провеждат срещи и лобират пред държавниците да не забраняват газа, казва запознат източник.

Мениджърите на компаниите са заявили пред Берлин, че се готвят да свият енергийните си отношения с Русия като цяло, но са помолили правителството да не ги принуждава да го правят веднага, казва друг източник, запознат с дискусиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още