IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия представи своята пътна карта за водорода с хоризонт до 2040 г.

Най-силната икономика в Европа възнамерява да се превърне в лидер при производството на водород с инвестиции за милиарди евро

15:40 | 11.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономическият министър на Германия Петер Алтмайер. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Икономическият министър на Германия Петер Алтмайер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство прие своята национална стратегия за водорода и планира да увеличи производствения капацитет на 5 GW до 2030 г. и на 10 GW до 2040 г. За постигането на тези цели най-силната икономика в Европа ще инвестира 7 млрд. евро в нови предприятия и научни изследвания, съобщава Euractiv.

Когато представи стратегията в Берлин, министърът на икономиката Петер Алтмайер, член на Християндемократическия съюз (ХДС), определи документа като „най-голямото нововъведение от времето на Закона за възобновяемите енергийни източници на Германия (Erneuerbares Energien Gesetz – бел. ред.)“, който влезе в сила през 2000 г. 

С този „квантов скок“ Германия иска да стане световнен лидер в областта на водородните технологии, добави Алтмайер, който говори наред с трима други министри.

Това е първият път, когато страната си е поставила количествени цели за производството на водород. До 2030 г. Германия има за цел да разполага с генератори с общ капацитет до 5 GW, което съответства на производството на водород от около 14TWh. До 2040 г. капацитетът трябва да бъде увеличен до 10 GW.

Повечето от необходимата енергия ще бъде осигурена от офшорни вятърни централи, докато 14 TWh ще изискват около 20 TWh зелена електроенергия.

Социалдемократите поискаха два пъти по-голямо количество. Въпреки това, когато федералното правителство представи своя пакет от икономически стимули миналата седмица, кабинетът бързо постигна споразумение. От 130 млрд. евро, обещани в пакета, ще бъдат изразходвани 7 млрд. евро за създаване на пазар, насочен към търсенето на водород, произведен на конкурентни цени.

Досега производството на водород от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) беше възможно само в малки количества в така наречените „истински лаборатории“, позоваващи се на процеса електролиза.

Освен това германското правителство предоставя 2 млрд. евро за международни партньорства, например със Северна Африка, където вече е сключило няколко споразумения за участие в производствени мощности там.

Също така 25-членен национален съвет за водород, състоящ се от представители на промишлеността, науката и обществеността, ще участва в регулирането на индустрията чрез редовни дискусии с правителството.

Водородната стратегия е придружена от план за действие, съдържащ 38 мерки. Те включват създаване на по-добри условия за възобновяемата енергия и по-привлекателни условия за изграждане на офшорни вятърни централи.

Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
"превъртането" на енергия през различни форми означава винаги загуба на част от нея - безвъзвратно. То е все едно - в криптопортфейлът си - да обърнеш Етерчетата в Трончета, а след пет минути да решиш, че не си е струвало и пак да обърнеш Трончетата в Етерчета - и да се чудиш: що имаш по-малко Етерчета, отколкото в началото. А ако Етерчетата и без това в началото си ги купил на висока цена, то става съвсем грозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Нека освен бльъ-бльъ да погледнем фактите.- Германия и сега е с най-скъпата енергия, което зловещо влачи икономиката и надолулу - още миналата година технически бяха в рецесия и това е немалко заради скъпия ток.- Тия "смели" проекти, за които четем - включват - цитирам: "Повечето от необходимата енергия ще бъде осигурена от офшорни вятърни централи, докато 14 TWh ще изискват около 20 TWh зелена електроенергия." - тоест Германия ще хаби много по-голямо количество скъпа "зелена" енергия, за да добие доста по-малко количество водород - което ще значи, че той ще е ОЩЕ по-скъп. Резултатът е ясен:- Още по-скъпа енергия, което окончателно ще доубие германската индустрия. - Нови огромни вятърни паркове - офшорни - което окончателно ще превърне Германия в пустиня.... засушаването е тежко и сега - обяснявал съм ного пъти - защото тия перки спират голяма част от влажните ветрове към континента. - Заради скъпата енергия всичките индустриални компании в Германия панически ще евакуират заводите си - в държави където енергията е на поносими цени. В резултат - тежка безработица и социална криза.В ситуацията Германия прилича на човек със коремно разтройство, който се тъпче с английска сол. И тя - ситуацията - доказва, че е по-добре една държава да бъде управлявана дори от луд маниак като Хитлер, отколкото от страдащи от тежка олигoфрения като сегашните управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Преди 140 години един луд германец създал първия бензинов автомобил който дигал 16 км и имал 0,9 конски сили. Днес има Мерцедеси с над 600 конски сили дигащи над 300 км. Важното е да започнеш от някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето да го направиш. Предполагам затова се зъбят на американците за СП2, а и пуснаха новата въглищна централа 1,1ГВ, да могат да произвеждат водород. За всеки случай да крепят "зелените" и "възобновями" производства на ток, че а е спряло слънцето и вятъра за ден-два, водордните им щуротии са заминали по дяволите.С този квантов скок Германия иска да стане световнен лидер в областта на водородните технологии, добави Алтмайер, който говори наред с трима други министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
:))) ... 7млрд. евро за 5GW електролизери , немат ли си някой ядрен експерт да им обясни колко са назад в мисленето ... само за протоколът , колко ще струват 2GW в беляНЕ и датата на пуск съвпада ли с 2030 или не ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още