IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подкрепя краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг

В момента ESM подготвя мерки, които ще спестят 220 млн. евро на Атина през следващата година, твърди Handelsblatt

18:13 | 02.12.16 г.
<p>
	Алексис Ципрас и Ангела Меркел. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) работи над предложения за краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг, които са подкрепени от Герамния, съобщи говорителят на германският финансов министър Денис Колберг пред Ana Mpa.

Той припомни, че този план е свързан с взетото на 24 май решение от Еврогрупата за предприемането на мерки за дълговете на Гърция, което е предвидено в спасителната програма, подписана през миналото лято.

Преди ден германското издание Handelsblatt съобщи, позовавайки се на свои източници, че сред предвидените мерки е намаляването на лихвите по дългосрочните задължения на южната ни съседка, както и опрощаване на наказателни лихви по най-старите заеми. Така Атина ще спести около 220 млн. евро през следващата година, посочва още изданието. Дълговете на страната обаче наближават 320 млрд. евро.

ESM в момента работи върху предложението, а германският финансов министър Волфганг Шойбле подкрепя договорените краткосрочни мерки, коментира още Колберг по повод публикацията на Handelsblatt. Германия беше голям противник на орязването на гръцкия дълг. През миналото лято Шойбле дори предложи излизането на Гърция от еврозоната, ако не страната не може да се справи с управлението на дълговете си.

Говорителят на финансовият министър отказа да даде категоричен отговор и дали е планирана телеконферентен разговор между Шойбле, финансовите министри от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), на която да бъде обсъдена темата за гръцкия дълг.

"Обменяме мнения и извън Еврогрупата на различно ниво", каза Колберг.

На 5 декември ще има заседание на Еврогрупата и основната тема на разговорите ще бъде Гърция - изпълнението на спасителната програма и устойчивото управление на дълга, става ясно от публикуваната от Съвета програма на заседанието.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява на опрощаване на част от дълговете на страната му, което е част от предизборните му обещания, за да може да удържи на натиска от опозицията в страната. Последните социологически проучвания показват, че при евентуални предсрочни избори "Неа демократиа" може да получи пълно мнозинство в гръцкия парламент.

Ципрас потърси подкрепа в своите искания към кредиторите и я получи на различни нива. В средата на ноември отиващият си президент на САЩ Барак Обама изрази силна подкрепа към Гърция. Ден по-късно той беше в Берлин и част от разговорите му с германския канцлер Ангела Меркел бяха посветени на гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още