IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира фискални стимули въпреки спадащите данъчни приходи

Германия очаква с 98,6 млн. евро по-малко приходи от данъци през тази година

21:06 | 14.05.20 г.
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че голямото свиване на приходите от данъци няма да спре правителството да представи пакет от стимули идния месец, за да помогне на компаниите да се възстановят от коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Германската икономика, която е най-голямата в Европа, е изправена пред най-дълбоката рецесия от Втората световна война, въпреки че блокадата за овладяване на разпространението на вируса постепенно се смекчава. Сривът на бизнес активността понижава приходите от данъци и отваря гигантска дупка в държавните финанси.

Но Шолц, който представи ревизираните данъчни прогнози на страната, даде да се разбере, че подкрепя приемането на по-експанзивна фискална политика за извеждане на икономиката от кризата.

„В началото на юни ние в правителството искаме да договорим обхватен пакет от мерки, пакет от обхватни стимули, пакет от икономически стимули, който трябва да даде нова инерция и нов растеж“, заяви Шолц.

Германия очаква приходите от данъци на всички държавни нива да са с 98,6 млрд. евро по-малко тази година, отколкото предишните прогнози, показва документ на финансовото министерство и на данъчни експерти.

В средносрочен план до 2024 г. дупката в данъчните приходи за федералното и провинциалните правителства и за общините може да се увеличи до 315,9 млрд. евро. Федералното правителство е изправено пред загуба на 44 млрд. евро от данъчни приходи тази година в сравнение с предишните прогнози и дори 171,1 млрд. евро по-малко до 2024 г.

Шолц заяви, че правителството няма да възприеме рестриктивна фискална политика, за да запълни недостига. „Сега не е моментът да предприемаме строги мерки за икономии“, посочи той.

Мерките за фискални стимули ще бъдат навременни, целенасочени, временни и трансформиращи, като опазването на климата е един от ръководните принципи на правителството, заяви Шолц.

Пакетът трябва да включва мерки в подкрепа на общините, за да стабилизират публичните си финанси, каза финансовият министър. Той също така потвърди, че в собствен интерес на Германия е да помогне на други европейски страни да се възстановят от пандемията.

Германия одобри първоначален спасителен пакет на стойност над 750 млрд. евро, за да смекчи последиците от коронавирусната пандемия, като правителството поема нов дълг за първи път от 2013 г. насам.

Първият пакет, договорен през март, включва дългово финансиран допълнителен бюджет от 156 млрд. евро и стабилизационен фонд на стойност 600 млрд. евро за кредити за изпитващи затруднение бизнеси и директни дялове в компании.

Екхард Реберг, бюджетен експерт на партията на канцлера Ангела Меркел, заяви, че правителството трябва да се съсредоточи върху стабилизирането на системата си за социална сигурност с кешови инжекции, помагайки на компаниите с програмата за фискални стимули и подкрепяйки други европейски страни по време на възстановяването на икономиката.

В отговор на въпрос какво желание за харчене трябва да отхвърли правителството Реберг заяви, че е против нова програма „кеш за стари коли“ в подкрепа на германската автомобилна индустрия, тъй като секторът все още има големи финансови резерви.

“Вместо да мислим за кешови стимули за закупуване на нова кола, по-добре да помислим за подкрепа на иновациите в тази област и то не само в един сектор, а също и в други“, заяви Реберг пред държавната телевизия ARD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още