IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля незабавна забрана за найлоновите торбички

Това, което Руанда, Кения и Уганда могат да направят, трябва да направим и ние, казва министърът на развитието Герд Мюлер

15:46 | 10.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Замърсяването с пластмаса е глобален проблем. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Замърсяването с пластмаса е глобален проблем. Снимка: Ройтерс

Забраната на съдовете за хранене за еднократна употреба, сламките или клечки за уши, изработени от пластмаса, която бе вече приета от Европейската комисия, явно не е достатъчна за Герд Мюлер. В борбата срещу пластмасовите отпадъци министърът на развитието на Германия също така призова за незабавна забрана на пластмасовите торби.

„Забраната за пластмасови сламки не е достатъчна, Германия не трябва да чака Европа и да забрани незабавно пластмасовите торбички за еднократна употреба“, заяви политикът пред Augsburger Allgemeine. „Ако продължаваме така, ще потънем в боклук. Пластмасовите отпадъци се превръщат в глобален въпрос за оцеляване, както и изменението на климата“, казва той.

Министърът се позовава на африканските страни, които вече са забранили найлоновите торбички. „Това, което Руанда, Кения и Уганда могат да направят, трябва да направим и ние“, казва Мюлер. „Не може нашата цел да бъде просто да изпратим боклука в други страни, като Малайзия". Припомняме, че в миналото Мюлер се изказваше в подкрепа на идеята за създаването на данък върху пластмасата.

И министърът на околната среда Свеня Шулце възнамерява да предприеме засилени действия срещу пластмасовите отпадъци - с план от пет точки срещу ненужния боклук и за по-голямо рециклиране. Федералното правителство иска да гарантира, че само сортирани и лесно рециклируеми пластмасови отпадъци могат да бъдат продавани в чужбина. Причината са съобщенията за сериозни пластмасови планини от отпадъци в страни като Малайзия или Индонезия, за които германските компании също изнасят отпадъци.

От следващата година и Мексико Сити иска да покаже, че отказът от пластмасови торбички е възможен. В мексиканската столица от края на 2020 г. няма да могат да се използват найлонови торби за еднократна употреба. От януари 2021 г. пластмасовите прибори, сламките и балоните също трябва да бъдат забранени, след като градският парламент издаде такава заповед, предава DPA.

Досега клиентите в супермаркетите и магазините на метрополиса получаваха безплатно найлоновите торбички за своите покупки. Депутатът Алесандра Рохо де ла Вега, която стартира инициативата, нарече забраната „повратен момент в политиката за околната среда, която ще послужи като пример за други региони на страната".

Пластмасовите отпадъци са глобален проблем. Тъй като евтините продукти за еднократна употреба не гният, те замърсяват околната среда за много дълъг период от време. Като цяло броят на използваните найлонови торбички в Германия намалява рязко, откакто супермаркетите и другите магазини започнаха да изискват пари за тях. Все още безплатни са тънките торбички за плодове или зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още