IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обеща да спази целта за ръст на разходите за отбрана до 2024 г.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се наблюдава Китай, като са необходими и по-добри отношения с Русия

18:09 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Урсула фон дер Лайен <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Урсула фон дер Лайен Снимка: Ройтерс

Германия ще повиши до 2024 г. разходите си за отбрана до 1,5 на сто от своя брутен вътрешен продукт (БВП), след което ще преследва целта от 2 процента, задължителна за съюзниците от НАТО. Това заяви днес германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

В реч пред Бундестага по случай 70-годишнината на Алианса Фон дер Лайен отхвърли подновените критики на Вашингтон, че Берлин не е готов да повишава военните си разходи. Според нея сътрудничеството в рамките на НАТО има задачата да защищава либералната демокрация.

„Трябва внимателно да наблюдаваме Китай. Нуждаем се от по-добри отношения с Русия от позицията на силата и единството", каза тя.

Министърът подчерта, че действията за повече киберсигурност и по-силна Европа са стълб в трансатлантическите отношения и призова да не се подлага на съмнение солидарността в Алианса.

Фактът, че Германия не изпълнява задължението си към НАТО за своите разходи за отбрана я прави уязвима на нападение. Това заявява лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю, цитирано от ДПА.

„Един от нашите най-големите отворени политически флангове в дебатите със САЩ - например да отвърнем на наказателните мита за германските автомобили, е обвинението към нас от години, че не спазваме поетия от самите нас ангажимент, а именно да повишим разходите си за НАТО до 2 на сто", каза тя пред в. „Хайлбронер щиме". Според нея на някои държави, които са в много по-неблагоприятно положение от Германия, им е било казано да повишат разходите си за отбрана до 2 на сто от своя БВП още преди да бъдат поканени за членство в НАТО.

Минималният праг от 2 на сто от БВП за военни разходи бе одобрен от страните в алианса на тяхна среща на върха през 2014 г., припомня ДПА. Агенцията отбелязва, че Германия често е обект на критики от президента на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация, че не изпълнява този своя ангажимент.

„Просто е неприемливо най-голямата икономика в Европа да продължава да пренебрегва заплахата от руска агресия и да не обръща внимание на собствената си отбрана и общата отбрана", каза вчера американският вицепрезидент Майк Пенс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още