IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изключи ново отписване на гръцки дълг

Канцлерът Меркел коментира, че не очаква неконтролируемо развитие на кризата в еврозоната

16:44 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия изключи ново отписване на гръцки дълг

Германия отрече, че се подготвя ново „подстригване“ на гръцкия дълг и препоръча на Атина да задълбочи икономическите реформи, предаде Ройтерс.

„Ново подстригване на дълга на Гърция изобщо не е поставяно като въпрос от германското правителство“, коментира говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт.

Информационната агенция припомня, че миналата седмица водещи икономически институти предупредиха, че Гърция не може да бъде спасена, ако не се предприеме допълнително опрощаване на дълговете й.

Икономистите също така посочиха, че е необходимо всички кредитори на Атина да приемат загуби от притежаваните от тях облигации, а не само частният сектор.

Зайберт потвърди желанието на Берлин Гърция да остане в еврозоната, но посочи, че Атина трябва да осъществи някои тежки реформи, за да намали дълговото бреме и да подобри конкурентоспособността на икономиката си.

По-късно самата Ангела Меркел коментира, че е съгласна с германския финансов министър Волфганг Шойбле и не очаква неконтролируемо развитие на кризата в еврозоната, което включва евентуален фалит на Гърция или разпадане на валутната общност.

Меркел подчерта, че е споделила с премиера на Гърция Андонис Самарас желанието си страната му да остане в еврозоната, но допълни, че работата в тази посока предстои и има още какво да се направи в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още