IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има причина да вярва, че Навални е бил отровен

Подозрението е, че някой е отровил г-н Навални, заяви говорителят на германския канцлер Щефан Зайберт

18:04 | 24.08.20 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Охраната пред болницата, където е настанен Навални. <em>Снимка: Getty</em></p>

Охраната пред болницата, където е настанен Навални. Снимка: Getty

Германското правителство обяви в понеделник, че има причини да вярва, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен, оправдавайки полицейската охрана, която дежури в болницата в Берлин, където бе приет в събота за лечение.

„Подозрението е, че някой е отровил г-н Навални и за съжаление имаме няколко примера на отравяне в скорошното руско минало“, заяви Щефан Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от Wall Street Journal.

Навални пристигна в Берлин в събота, след като бе откаран от сибирския град Омск заради притеснения за здравето му. Въоръжени полицаи от федералната германска полиция охраняват болницата Charité, където той се намира.

Властите в САЩ и Европа досега бяха предпазливи по отношение на обвиненията в отравяне, които отправиха приближените на опозиционера, според които зад тях стои Кремъл.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че държавният секретар Майк Помпейо ще се отчита пред него за развитието на инцидента. От своя страна британският външен министър Доминик Рааб посочи, че е притеснен от съобщенията за възможното отравяне.

Напрежението между Москва и Берлин нарасна, след като Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин и чеченски активист в столицата миналата година, както и че е организирала мащабни хакерски атаки срещу Бундестага през 2015 г.

По-рано миналата седмица канцлерът Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон заявиха пред репортери, че са предложили на близките на Навални той да получи медицински грижи и убежище, ако поиска, като призоваха и за незабавно изясняване на обстоятелствата, довели до тежкото му състояние.

Самолетът, който докара Навални от Русия в Берлин, бе организиран от частната организация Cinema for Peace, която има връзки с руската група Pussy Riot. Организацията се надяваше Навални да бъде транспортиран още в петък, но първоначално това бе отказано от болничните власти в Омск с довода, че състоянието му не е достатъчно стабилно. Пътуването обаче бе осъществено в събота, след като стана ясно, че съпругата на опозиционера Юлия Навалная е помолила за разрешение самия Владимир Путин.

Засега германските лекари на Навални не са коментирали състоянието му, но главният лекар на руската болница, където той е бил приет преди това, заяви, че той е в сериозно но стабилно състояние, като се има предвид комуникацията с берлинските му колеги.

„За момента няма нови подробности за здравето на Алексей“, написа в Twitter говорителката на Навални Кира Ярмуш, която призова за търпение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Първо - има ли отравяне - няма ли.Второ - има ли умисъл, няма ли - защото може да е обикновен злощастен случай.Трето - ако има умисъл - чия?- Може тоя *** сам да се е отровил в последен жалък опит да привлече внимание и да окаля страната си. Може да са го отровили кукловодите му със същата цел. Русия е най-малко заинтересована да го трови - просто защото потенциалният скандал многократно надхвърля всички неприятности, които тоя клоун би могъл да създаде и за 1000 години. Жалък опозиционерин - в Москва трудно може и 1500 човека да събере д0а подскачат и крякат - в най-големия град в Европа и Йоло Денев да пратим - повече народ ще събере. Е, все едно туканка някой да трови Йоло Денев, вместо да му се подиграва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 9
be_google
преди 3 години
инвестор ето ви джокер да не се излагате още!цит: Сфера деятельности фирмы - торговля ценными бумагами. Оказавшись крайне азартным, Навальный активно играл на бирже, спустив все активы, что привело к разорению Н. Н. Секьюритиз.....Това е което като финансова медия трябваше да предложите на нас глупците, които сме тук от почти 20г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 10
nobel
преди 3 години
Германия има не само причини да вярва. Тя има нещо много повече - Самият Навални. И след като той е при вас имате пълната възможност да си го изследвате и изучавате на воля. Само гледайте да не го изпуснете, моля ви, защото той явно е неудобен за мнозина. Едно време колегите ви от Англия нещо не го бяха настроили много добре "българския" чадър и ченгето Владимир Костов оцеля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 9
be_google
преди 3 години
Финансов сайт в БГ пуска 10 статии дневно за някъв руски блогър....а да питам $КОЙ? плаща за това безобразие и позор?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 10
be_google
преди 3 години
господинът от 10-15 години е на грантове и не плаща осигуровки.блогър , който има предимно деца последователи.Отровен от САЩ или британските клатимъдорници......като Георги Марков....тръгнал да се връща и го трепят и наскоро му унищожиха досието официално. Дезинформационни мероприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Познавач по руска политика или разказвач на интернет романи? Ако в първото, може ли някой надежден източник? Ако е второто - слаб разказ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 10
дядя Вова
преди 3 години
Една лекция за западно лицемерие. Тук троловете могат да завият на умряло:https://youtu.be/fr8iRAfSFGI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 10
ing5rov
преди 3 години
с.в.о.л.о.ч.ь
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 12
ing5rov
преди 3 години
Германия няма никакви причини , този случай е таралеж в гащите на Меркел , натресен и от соросоидноглобалистката *** ... няма само Англия да се оплаква от руски отровители .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Писах го чисто в човешки план! Що се отнася до почетното гражданство - Ленин пътува с влак от Германия по време на Първата световна война. Екатерина Велика е германка...Двете нации често преплитат съдбите си, кога за добро, кога за лошо. Навремето дядо ми казваше, че България е най-добре, когато руснаци и шваби са в разбирателство. Мир на праха му, кой знае, може и прав да е бил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още