Георги Ганев: Моментът не е подходящ за данъчни реформи в България

С буфер в бюджета от новия дълг държавата трябва да остави повече пари в бизнеса и домакинствата, съветва икономистът

Още по темата
Коментари
1
 
1
 
3
serafima до: pass
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абсолютно съм съгласна за тъпите българи и преклонението им пред Мутрата, смятаща се за ненаказуема. Освен това в България според управляващите никога не е време за реформи, а най-вече данъчни. Станишев, уж левият, заведе антуража си на семинар в Рибарица и в понеделник обяви, че от 2008 г. въвежда плосък данът от 10%. Невежото население се впечатли от тази "милостива лява" политика, а тя е чисто дясна. Нито имаше дискусия, нито станишев некадърникът каза нещо повече - той си е признавал, че няма потенциал за премиер и затова назначи Орешарски.
Питам защо адептите на плоския данък в БГ не коментират въпроси като: (1) Защо нашите млади (и не само) хора емигрират в страни с най-високо прогресивно данъчно облагане? Защо богатите страни не въвеждат този толкова "подходящ" плосък данък, като знаят за него. Той е създаден от икономисти в САЩ. В Швеция например не може да се отрече традиционната социална политика, а въобще не мислят за него. (3) Защо точно държавите с високо прогресивно данъчно облагане са най-богати? И обратно - десетината страни в света, които прилагат плоския данък, са сред най-бедните? (4) С какво спечели страната ни като данъчни приходи с плоския данък? (5) Ще отрекат ли разбиращите, че този данък е от пакета на едрия бизнес, който си накупува удобно законодателство в полза на своя бизнес и РАХАТ? (6) Защо не се поднесат данни (има такива в МФ) как нискодоходните хора са относително много повече натоварени данъчно в сравнение с едрия бизнес (олигарсите) и още неподпуканите досегашни авери на Борисов и правителството? Защото бащицата прави непрекъснато такива изпълнения. Толкова е елементарно и плитко скроено, та не ми се повече пише. Мислете, хора.
Другата гавра е намаляването на иначе високия ДДС сред ддругите страни в ЕС за сектори, които се примолят на Бащицата - без логика, без мисъл, вадейки пари от държавния бюджет, дори не от неговото чекмедже - където пак парите са наши.
3
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То в БГ-то никога не е подходящ момента за реформи. Данъчната ни система в момента товари бедните за сметка на богатите, и така вече над 10г. Ясно е, че богатите не искат да оптравят данъчната система, поне да я направят като в ЕС, с необлагаем минимален доход, с ниско ДДС за харан и лекарства ... Ама за тъпите българи такива неща няма, няма и да има, да плащат, щото Бойко за шкафчето с евро мислите ли че плаща нещо?
4
 
5
 
1
преди 1 месец
Така е. Нещо, което работи - не се пипа. Трябва да се възстанови ДДС на 20 процента за секторите, за които беше намалено. Вижда се, че полза няма.