IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът - лошият навик, от който Европа не може да се откаже

В краткосрочен план няма индикации, че ЕС ще замени тази суровина с възобновяеми енергийни източници

08:13 | 18.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газът е като вреден навик - Европа просто не може да се откаже от него, дори да знае, че ѝ вреди, пише в анализ Politico. Въпреки растящите цени, които напомпват инфлацията, нестабилността на световните пазари и непредсказуемите действия на руския президент Владимир Путин, в краткосрочен план няма стъпки в посока отказ от природния газ.

Дори напротив - Европейската комисия се кани да признае ролята на газа като ключова за зеления преход. Тази позиция обаче се критикува от анализатори. "Не е нужно да го наричате зелен, защото от научна гледна точка очевидно той не е такъв", коментира Андреас Хьопнер от университета в Дъблин и допълва, че Европа ще използва природния газ, просто защото ѝ е необходим.

Газовите електроцентрали са отговорни за около 1/3 от въглеродните емисии на Стария континент - не толкова, колкото от въглищата, но за разлика от въглищата емисиите от горенето на газ не намаляват. Нещо повече - като мостова технология в момента в много части на Европа се планират инвестиции в нови газови централи, сочат данните на мозъчния тръст Bruegel.

Газовата индустрия вижда още един аспект, който ѝ гарантира безоблачно бъдеще - плановете за производството на водород. Те предвиждат използването на газ, което не е "зелена" технология, но то трябва да бъде придружено от все още неексплоатирани в практиката методи за улавяне на въглерода и съхранението му под земята.

Заради ограничените доставки на газ в Европа в последните месеци цената на суровината достигна рекорди - 180 евро за мегаватчас, отчетени на 21 декември 2021 година. Анализатори на газовите пазари не очакват цената да продължава да расте през следващите месеци, но скъпият газ вече навреди на бизнеса и домакинствата.

Сметките за газ за бита в Германия се повишиха с 60%, а в Полша - с 54%, посочва още Politico. И ако домакинствата получават някаква подкрепа, то бизнесът е изложен в пълна степен на високите цени. Ръководството на хотел в полския град Величка коментира, че сметката за природен газ е три пъти по-висока спрямо миналата година. Затова и много правителства предприеха мерки за защита на уязвимите потребители, като една от тях е намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху цената на енергията (Франция, Унгария и др.).

Какъв е отговорът на всичко това в ЕК? За зам.-председателя на комисията Франс Тимерманс зеленият преход ще реши много от сегашните проблеми. Неговите призиви са за максимално бърза промяна към възобновяеми енергийни източници и инвестиции в този сектор.

Неговата визия обаче печели доста критики. Основно, защото отказът от природния газ ще изисква твърде много възобновяема енергия - производството на зелен водород например е доста неефективно, коментира бившият екоминистър и съветник в Европейската климатична фондация Юлиан Попов пред европейското издание.

Но все пак ролята на газа ще се запази, макар и начинът, по който се потребява, да е различен, казва Нарег Терзиан от Международната асоциация на петролните и газовите производители (IAOG).

За някои сектори газът ще си остане източник на енергия. Керамичната индустрия в Италия например вече коментира, че ще ѝ отнеме години, за да може да пригоди производството да работи с водород, ако въобще успее да запали своите пещи с това гориво.

Затова и много лобита натискат Брюксел да признае инвестициите в природния газ за устойчиви, макар че стъпките за отказа от него като изкопаемо гориво вече да са очертани от ЕК. Какво ще е окончателното решение на чиновниците трябва да стане ясно до края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хахаха, петолъчника ме обижда на руски ***! ... да знаеш че в свободното си време, бия неееегри и правя норвежки инцест .. или там квото му беше името :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Ти май и това нямаш в главата си. За шепа черни гологани си готов да продадеш и Родител 1 и Родител 2. Платен руски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 2 години
https://gie.eu/publications/maps/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Защо такова манипулативно заглавие?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
mick
преди 2 години
Лош навик? Ей какви Джурналисти :) ЕС се самопростреля бързайки да угоди на САЩ и зелените екстремисти.. сега плащаме 5 пъти по-скъп газ и фирмите 4 пъти по-скъп ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
само хора с ла.на в главата може да сравняват дишането с пр.днята ... или ще се откажем, или ни чака насилие, войни и пак ще се откажем, но вече може да е късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Утре някой ***-0т ще каже и че дишането е вреден навик !!!! Крайно време е мерзавецът тимерманс да се люля на въжeто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още