IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" очаква голям интерес към изграждането на "Северен поток" 2

Участието на повече участници в търга за строителството ще намали цената, надяват се в газовия гигант

15:36 | 31.05.16 г.
"Газпром" очаква голям интерес към изграждането на "Северен поток" 2

Засилен интерес към търга за строителството на разширението на "Северен поток" очакват в "Газпром". По този начин ще бъдат намалени и разходите за изграждането на новия газопровод, посочи зам.-ръководителят на газовата компания Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

"Желаещите да участват в процедурата са още повече, отколкото при "Северен поток", което носи надежда, че цената може да бъде намалена", каза Медведев.

Преди броени дни от компанията, която планира да изгради "Северен поток" 2, съобщиха, че стойността на проекта е 8 млрд. евро. Днес Медведев уточни, че това е само размерът на капиталовите разходи. Според него проектът се оценява на 9,9 млрд. евро.

Медведев обаче не изключи възможността тази сума да бъде намалена.

Русия започна да работи за разширението на "Северен поток" от есента на 2015 година. Тогава беше подписано споразумение за нов газопровод между представителите на "Газпром", която държи 50% от проекта, и E.On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) и на френската Engie (бившата GdF Suez), които имат дялове от по 10%.

Плановете предвиждат изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Проектът обаче е остро критикуван в ЕС и САЩ. Според различни представители на европейските институции, сред които и комисарят по енергийните въпроси Мигел Ариас Канете, "Северен поток" 2 ще засили зависимостта на Европа от руски газ и не работи за подобряване на енергийната сигурност.

Според критиците този проект е чисто политически - целта му е да заобиколи Украйна.

Москва обаче настоява, че плановете имат икономическа обосновка и доказателство за това е участието на големи западни енергийни компании в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още