IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата промишленост отприщи нов дебат по отношение на зелената таксономия

Енергийното лоби в Европа може да окаже значителен натиск върху решението на ЕС относно предложената таксономия от ЕК за зелено финансиране

17:05 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителите на газовата индустрия твърдят, че изкопаемият природен газ трябва да се счита за „зелен“, когато става въпрос за замяна на въглищата при производството на електроенергия, предизвиквайки нов спор около предстоящата таксономия на Европейския съюз (ЕС) за устойчиво финансиране, насочено към възнаграждаване на инвестициите в чисти технологии, пише Euractiv.

Преди две седмици 28-те представители на страните членки на блока гласуваха за определяне на ядрената енергия като чист източник на енергия при предложената схема за класификация на зеленото финансиране, която понастоящем се обсъжда на ниво ЕС.

Гласуването предизвика смут в Австрия, Германия и Люксембург, които по-рано представиха съвместно изявление за противопоставяне на включването на ядрената енергия в устойчивата финансова таксономия на ЕС.

Сега ръководителите на газовата промишленост също натискат, за да изразят своето мнение и подкрепа спрямо природния газ. 

Зелената финансова таксономия на ЕС „страда от проблеми със зъбите, които трябва спешно да бъдат коригирани“, споделя Дидие Хольо, вицепрезидент, отговарящ за природния газ във френската Engie.

„Най-нагледният пример са електроцентралите, работещи на въглища“, посочва той, като подчертава, че преминаването на тези централи към използване на природен газ днес може значително да намали въглеродния отпечатък в краткосрочен план, въпреки че в бъдеще ще са необходими други технологии с нулеви емисии.

„Не казвам, че природният газ е зелен“, пояснява Хольо. „Но аз считам, че замяната на една стара, много замърсяваща инсталация с нова, работеща на природен газ, е зелено решение. И мисля, че замяната на дизелов камион с такъв на втечнен природен газ също е зелена ”, добавя той пред Euractiv.

Коментарът на Хольо засяга централен въпрос в енергийния преход - дали е възможно цялостно премахване на въглеродните горива и дали тези с роля на „енергиен мост“ като газа трябва да се насърчават при прехода към икономика с изцяло 100% чиста енергия.

„Признавам, че не е лесно. Но ако таксономията не вземе предвид това, рискува да стане контрапродуктивна ”и да накара някои отрасли да се придържат към въглищата, предупреди Хольо. В действителност, възобновяемата енергия не е подходяща за преработващата промишленост като циментовата или стоманодобивната индустрия, които се нуждаят от високи температури за производствените си процеси, добавя той.

„Ние достигнахме до решения, при които ще бъдем принудени да произвеждаме топлина с възобновяема електроенергия“, коментира още Хольо, като добавя, че „това не е най-добрият начин за използване на електроенергията“.

Кое е зелено и кое не е?

Таксономията на ЕС е проект от икономическите дейности, който в момента се изготвя на европейско равнище с цел насочване на частни инвестиции в чисти технологии.

Годишни инвестиции в диапазона 175-290 млрд. евро годишно ще са необходими за преминаване към икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г., според мнението на Техническата експертна група на ЕС за устойчиво финансиране, назначена от Европейската комисия (ЕК) миналата година за създаване на първи проект на таксономията.

Таксономията ще предостави на инвеститорите, пенсионните фондове и дружествата с дялово участие „обща дефиниция кое е зелено, а кое не е“, за да се насочи повече капитал към устойчивия бизнес и да се предотвратят злоупотреби, посочиха от ЕК през изминалата седмица, когато тя внесе предложения нов регламент за таксономията.

За да се квалифицира, икономическата дейност трябва да дава „значителен принос за поне една“ от шест предварително дефинирани екологични цели, като смекчаване или адаптиране на изменението на климата, опазване на водата, предотвратяване на замърсяването и рециклиране. Освен това всяка технология автоматично се дисквалифицира, ако нанася „значителна вреда“ на някоя от другите екологични цели. 

Хольо обаче твърди, че икономическата дейност не може да бъде определена като абсолютно зелена, а само по отношение на начална точка, която варира в зависимост от местните обстоятелства и географията.

„За съжаление, реалността е по-сложна“, смята Хольо. „Необходим е много повече нюансиране“ в таксономията на ЕС, в противен случай някои силно замърсяващи индустрии ще бъдат възнаградени за това, че поддържат въглищата, настоява той.

Екологичните групи от своя страна призоваха политиците да насърчават само „напълно устойчиви икономически дейности“ в таксономията на ЕС и да изключат всичко останало - като се започне с изкопаемия газ и ядрената енергия.

В съвместно изявление коалиция от зелени неправителствени организации призова ЕС да премахне изцяло природния газ от таксономията, посочвайки, че настоящият праг на емисиите, определен от техническата експертна група на Комисията, трябва да бъде понижен, за да се изключи газът с улавяне и съхранение на въглерод.

Място за компромиси в областта на биогазовете

Активисти също така твърдят, че биогазът също трябва да бъде изключен, когато се използва в транспорта, тъй като превозните средства, движещи се на биометан, могат да се движат по същия начин и на изкопаем газ, без да има начин да се провери какъв вид гориво всъщност има в резервоара. Междувременно други технологии като хидроенергията и биоенергията трябва да бъдат одобрени само въз основа на по-строги и опростени критерии, посочват активистите.

„Съществуват различни т.нар. зелени или декарбонирани газове“, коментира Себастиен Годино, икономист към WWF. Според него единственият газ, който може да се приеме безусловно, е зеленият водород, тъй като той е на 100% произведен от възобновяема енергия.

Въпреки това Годино изрази съмнение, че зеленият водород може да се произвежда в необходимите обеми за постигане на значителен дял от енергийния микс на ЕС.

„Производството остава много скъпо и секторът не се очаква да се развива значително до 2030 г.“, добавя той.

В Engie Дидие Хольо не възразява срещу по-строгия мониторинг за зелените газове. Но той вярва, че праговете на емисиите на въглероден диоксид, определени от групата на техническите експерти, са твърде строги, що се отнася до производството на топлина и електроенергия и фактически биха изключили повечето биогаз, произвеждан в момента в Европа.

Биогазът е от стратегическо значение за Engie. Френското правителство си постави за цел до 2030 г. да инжектира 10% биометан в газовата мрежа на страната, подобно на това, което вече прави Дания. И Engie иска да увеличи дела на биогаза до 100% до 2050 г., добавяйки към сместа други нисковъглеродни газове, като водород например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още