IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 предупреди за по-слаб световен растеж

Финансовите министри обещаха да избягват валутните манипулации

16:10 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от Г-20 предупреждават за по-слаб световен растеж и обещават да се въздържат от използване на валутите си в подкрепа на националните икономически интереси. Това сочи проектокомюнике от срещата в германския курорт Баден-Баден, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА.

"Срещнахме се в момент, когато глобалната икономика бележи напредък", пише в документа.

"Само че темпът на растеж все още е по-слаб от желаното и рисковете за глобалната икономика остават", се допълва в проектодекларацията.

Министрите и техните централни банкери в крайна сметка заявяват: "Ще се въздържаме от конкурентна девалвация и няма да насочваме валутните курсове за конкурентни цели". 

Световните финансови лидери ще се откажат от конкурентните девалвации и предупреждават за последиците от резките колебания на валутните курсове, но все още не са постигнали обща позиция по търговията и протекционизма, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на проектоизявлението от финансовия форум на Г-20.

В комюникето, което може да бъде променено и се очаква да бъде официално публикувано утре, се посочва също, че паричната политика ще продължи да подкрепя растежа и ценовата политика, но не може сама да доведе до балансиран икономически растеж.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди за тежка битка за постигане на консенсус по търговията и протекционизма, допълва ДПА.

Министрите от Г-20 и централните банкери ще трябва "да свършат много работа", за да се споразумеят по препоръките за търговията, които да бъдат включени във финалното комюнике утре, каза на срещата Шойбле. Той изрази оптимизъм, че все пак решение може да бъде намерено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още