IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс е главният кандидат на ПЕС за мястото на Юнкер

Сергей Станишев и Марош Шефчович приветстват избора на социалистите за Spitzenkandidat в лицето на холандския политик

16:38 | 06.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и неговият заместник Франс Тимерманс (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и неговият заместник Франс Тимерманс (вдясно). Снимка: Ройтерс

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс ще бъде водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) по време на европейските избори през следващата година, след като другият кандидат Марош Шефчович се отказа от надпреварата, съобщава Euractiv. 

Шефчович е изпратил съобщение до председателят на ПЕС Сергей Станишев, че подкрепя Тимерманс като основен кандидат на партията с идеята холандският политик да представя социалистите по време на изборите за Европейски парламент.

„Пожелавам на Франс късмет в тези трудни времена“, заяви словашкият еврокомисар по въпросите на енергийния съюз, добавяйки: „Също така съм готов да работя в тясно сътрудничество с него“.

В своето съобщение Шефчович подчертава, че изборите догодина ще бъдат повратна точка за формата и посоката на политиката на Европейския съюз (ЕС).

ПЕС вече проведе отворен процес за номинации за т.нар Spitzenkandidat (водещ кандидат), като подкрепата на Шефчович обединява политическата група зад гърба на Тимерманс, който ще стане официално каниддат на партията по време на конгреса в Лисабон през декември.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев приветства решението, определяйки Тимерманс като „водещ защитник на демокрацията и върховенството на закона в Европейския съюз, известен като пазител на идеята за равенството, справедливостта и правата на жените“.

„Сигурен съм, че Франс е човекът, който ще ръководи борбата срещу вредите, нанесени на блока, и няма да пести сили за обединяването на политическите сили в Европа в името на един социален, справедлив, демократичен ЕС“, заяви Станишев.

Тимерманс обяви кандидатурата си за главен кандидат за поста на председател на ЕК през октомври, докато се намираше в своя роден град в Холандия – Хеерлен.

Специалисти прогнозират загуба на социалистите по време на изборите през май догодина, като най-вероятно ще останат втора политическа сила през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още