IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция закри търговската си агенция в Русия

Отношенията между Русия и ЕС са обтегнати от анексирането на Крим насам

19:03 | 16.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Франция реши да затвори своята търговска агенция Business France в Русия, след продължителни преговори с местните власти, последвали експулсирането на директора ѝ от Москва, предава Ройтерс.

Връзките на Русия със страните от Европейския съюз (ЕС) са обтегнати след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., участието ѝ в случващото се в Сирия и Източна Украйна, както и след отравянето на руски агент във Великобритания през март.

“Работните условия за Business France се влошиха значително през последните няколко месеца”, обяви френското посолство, допълвайки, че агенцията е засегната от “незаконни конфискации по банковите сметки, въпреки че е защитена от Виенската конвенция (относно дипломатическите отношения)”.

Западните страни наложиха икономически и финансови санкции срещу Москва заради анексацията на Крим и ролята ѝ в украинския конфликт.

Информационната агенция Интерфакс цитира Министерството на външните работи на Русия, което твърди, че е било изненадано от решението на Париж.

“Това е решението на френската страна. Ние сме за развитието на търговските връзки”, пише агенцията, позовавайки се на министерството.

Русия експулсира няколко европейски дипломати, включително четирима от Франция, през март тази година, като ответна реакция спрямо действията на западните страни, които по-рано изгониха руски дипломати в знак на протест срещу отравянето на бивш руски шпионин и дъщеря му във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
На мястото на руските власти, всячески, бих компенсирал с оркриване на свои търговски представителства. Ей така, да видят наживо, кой е наистина благоразположен и проактивен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
Голем праз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още