IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Великобритания се нуждае повече от сделката след Brexit

Коментарът направи младши министърът по европейските въпроси Амели дьо Моншалин

12:59 | 19.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Високопоставен френски държавен представител заяви в петък, че не може да изключи търговските преговори на Европейския съюз с Великобритания да завършат без сделка, въпреки че е по-скоро в британски интерес такава да бъде постигната.

„Не изключвам нищо“, заяви секретарят по европейските въпроси към кабинета Амели дьо Моншалин пред радио „Европа 1“, когато беше запитана дали може да се изключи възможността за Brexit без сделка, предава Ройтерс.

„Тези, които най-много се нуждаят от сделка, са британците. Те не могат да издържат на втори шок след епидемията. Те не биха имали достъп до мрежата за сигурност, която е Европа, не биха имали достъп до фонда от стимули", добави тя, имайки предвид икономическия удар върху европейските държави, причинен от пандемията от COVID-19.

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение във Великобритания в четвъртък, че преговорите за сделката след Brexit не могат да продължат през есента.

 „Няма да се поддадем на този краен натиск, който Великобритания иска да ни наложи. Ние не искаме сделка с цел да имаме сделка, но искаме балансирана сделка", коментира изказването на Джонсъм Моншалин.

Великобритания напусна Европейския съюз на 31-и януари, но преговорите за бъдещи отношения досега не са постигнали особен напредък. Джонсън и лидерите на ЕС казват, че сделката е постижима, но времето изтича и притесненията за безрезултатни преговори нарастват.

През тази седмица се появиха съобщения, че германското правителство е призовало другите държави от ЕС да се подготвят за безрезултатен Brexit, поставяйки под съмнение оптимизма на Джонсън относно шансовете за по-ранно споразумение за бъдещи връзки.

Преходният период, през който Великобритания остава в митническия съюз на ЕС, а единият пазар изтича на 31-и декември, а Джонсън изключи възможността за неговото удължаване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Проблема си остава лично негов.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още