IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще подпомогне туристическия сектор с 18 млрд. евро

95% от хотелите в страната са затворили врати, а правителството определя като свой приоритет избягването на фалити и съкращаване на работни места

22:06 | 14.05.20 г.
<p>
	Френският премиер Едуар Филип.&nbsp;<em>Снимка: Laura Stevens/Bloomberg</em></p>

Френският премиер Едуар Филип. Снимка: Laura Stevens/Bloomberg

Франция обяви мерки на стойност 18 млрд. евро (19 млрд. долара) в подкрепа на туристическия си сектор, който пострада от коронавирусната криза и затварянето на плажовете, атракциите и хотелите в резултат от нея, предава Ройтерс.

Близо 90 млн. чуждестранни туристи посетиха Франция през 2019 г., превръщайки я в най-посещаваната страна в света, сочат данни на правителството. Туризмът съставлява близо 8% от икономиката на страната на стойност 2,3 трлн. евро.

“Туризмът е изправен пред вероятно най-тежкото си предизвикателство в съвременната история. Тъй като това е една от перлите в короната на френската икономика, спасяването й е национален приоритет“, каза премиерът Едуар Филип по време на пресконференция.

„Това е много френско удоволствие, което е в основата на нашата идентичност – да се срещаме, да се храним добре и да разговаряме, всичко това беше засегнато първо от блокадата, а след това от условията за отмяната на тази блокада“, допълни той.

Според премиера 95% от хотелите са затворили врати, така че приоритет на правителството е да избегне фалити и съкращаване на работни места.

За да предотврати загубата на работни места, правителството компенсира компании за 70% от брутните заплати на служителите, които са пуснати в принудителен отпуск, и Филип заяви, че то ще удължи мярката поне до края на септември. Правителството обаче обмисля начини да намали подкрепата за други сектори.

През април френската хотелска компания Accor, която управлява брандове като Ibis и Sofitel, съобщи, че намалява разходите и изпраща повечето си служители в неплатен отпуск или ги включва в програми при безработица.

Филип изрази надежда, че ресторантите ще могат да отворят отново врати на 2 юни в „зелените зони“ на страната, където вирусът не е широко разпространен.

Това изключва връщането в краткосрочен план на ресторантите в Париж, който е „червена зона“ за разпространението на вируса.

Премиерът заяви, че се надява лятната ваканция през юли и август, когато Париж на практика затваря врати, а летовниците се отправят към плажове и вили, да не бъде загубена.

Това обаче ще изисква смекчаване на ограниченията, включително забрана за пътуванията на повече от сто километра и затваряне на плажовете.

Студентката Солен Моасон, която прави снимки на опустелия площад Трокадеро в Париж, казва, че иска да избяга от френската столица.
„Искам да мога да видя семейството си, да се разхождам в провинцията, може би да отида на плажа, ако е отворен. Искам да напусна Париж, лятото в Париж е задушаващо и няма кой знае какво за правене. Нуждаем се от смяна на пейзажа“, казва Моасон пред Ройтерс.

88-годишен парижанин на име Албер е по-предпазлив. „Ще се махна, само ако е възможно, ако няма опасност. Ако вирусът все още създава риск, няма да пътувам“, казва той.

Очертаните мерки от Филип за спасяване на сектора, които по думите му възлизат на „огромните и безпрецедентни“ 18 млрд. евро, включват инвестиционен план за 1,3 млрд. евро под формата на директни парични инжекции в компании от държавни банки.

Предприятия в туризма, хотелския и ресторантьорския сектор с до 20 служители и 2 млн. евро годишни приходи също ще могат да се възползват от солидарен фонд до края на годината, за да получат грантове до 10 хил. евро.

Ще има също освобождаване от осигурителния данък за май и юни. Амнистията ще остане в сила, докато бизнесите трябва да останат затворени. Освобождаването от данъци ще възлезе на общо 2 млрд. евро, заяви Филип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още