IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция повиши прогнозата си за дефицита за 2021 г. до 9%

Според финансовият министър Бруно льо Мер държавният дълг на страната се очаква да достигне 118% от БВП през тази година

15:10 | 04.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Франция очаква бюджетният дефицит за 2021 г. да достигне 9% спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което представлява повишение спрямо предходната прогноза от 8,5%, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер, цитиран от Ройтерс. 

Ревизията е предшествана от новата прогноза за икономическия ръст на страната, която беше понижена от 6 на 5 процента заради ефекта на новата национална блокада, която ще покрие целия април. Училищата са затворени, както и редица магазини, които не са от съществено значение.

Според Льо Мер държавният дълг на Франция се очаква да достигне 118% от БВП през тази година спрямо последната прогноза за 115 на сто. Финансовият министър посочи, че през декември дългът на страната може да достигне 122%.

Подобно на много други страни в Европа, Франция задели милиарди евро, за да подкрепи бизнеса с държавни заеми, както и да работниците, заплашени от съкращение.

Президентът на страната Еманюел Макрон се надяваше да изведе Франция от коронакризата без да се налага да налага нова мащабна блокада, спестявайки допълнителен удар за икономиката, но случаите на заразени с COVID-19 и хоспитализациите продължават да нарастват през последните седмици.

Льо Мер многократно призовава Европейския съюз (ЕС) да ускори ратификацията и изпълнението на своя план за икономически стимули от 750 млрд. евро. Той посочи, че Франция вероятно няма да получи 5-те милиарда евро от тази схема през юли, както беше планирано, заради закъснения.

Франция има своя собствена програма за икономическо възстановяване на стойност 100 млрд. евро и планира да похарчи приблизително половината от тези пари до края на годината, припомня Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
па ние сме само напред и нагоре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още