IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отваря пътя за германец начело на ЕЦБ

Париж ще работи за избирането на предпочитания му кандидат за шеф на Комисията, откривайки пътя за Йенс Вайдман към ръководния пост в банката

11:02 | 20.06.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция планира да съсредоточи усилията си върху избирането на предпочитания от нея кандидат за председател на Европейската комисия, като остави на заден план поста на гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ходът може да отрие пътя за германски наследник на Марио Драги, съобщава Bloomberg.

Преди предстоящата среща на върха на лидерите на ЕС, които трябва да изберат ръководителите на ключовите институции на блока, високопоставен официален представител на Франция заяви, че страната му се вълнува повече от това кой ще управлява Европейската комисия, тъй като тя има решаваща роля по проблеми като климатични промени, социална политика и миграция. От друга страна, ЕЦБ вече използва голяма част от политическите инструменти на нейно разположение, допълни официалният представител, пожелал да остане анонимен.

Франция не настоява за френски кандидати, но приоритетът й е да работи за нов председател на Комисията, който споделя амбициите на правителството за ЕС, заяви източникът.

Германският вестник Die Zeit публикува интервю с гуверньора на Бундесбанк Йенс Вайдман, който даде уверения относно ангажимента си „да направи всичко необходимо“ да защити еврото. Неясното отношение на Вайдман към т. нар. политика на Директни монетарни трансакции (Outright Monetary Transactions), или ангажимента на ЕЦБ към неограничените покупки на държавни ценни книжа в случай на систематична заплаха за валутния блок, е един от ключовите моменти в стремежа му да оглави банката.

Въпреки че официално правителството на Ангела Меркел подкрепя Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, редица официални представители в Берлин и Брюксел заявиха, че тя би била склонна да се откаже от него в замяна на ръководния пост в ЕЦБ. Кандидатурата на Вебер предизвика недоволството на редица страни членки на ЕС, а посочените причини варираха от недостатъчен опит до липса на владеене на френски език.

Френският президент Еманюел Макрон често е изтъквал качествата на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която е официалният кандидат на либералния му алианс за председател на ЕК. Лявоцентристките правителства, които са против Вебер и официално подкрепят холандеца Франс Тимерманс за поста, също са изразявали подкрепата си за Вестагер.

„Маргрете Вестагер има добър опит в изпълнителната власт от правителството в Дания и също така притежава добър опит в изпълнителната власт в Комисията“, заяви португалският премиер Антонио Коща миналия месец. „Тя не е моят кандидат, но също така смятам, че отговаря на критериите“, допълни той.

Правителствените ръководители на страните членки ще се срещнат в четвъртък в Брюксел, за да обсъдят кандидатурите за следващ председател на Комисията, както и за президент на Европейския съвет, за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и за гуверньор на ЕЦБ. И четирите поста ще бъдат освободени по-късно тази година, което увеличава залозите в политическата надпревара, постигането на географски баланс и институционалното демонстриране на мускули, отбелязва Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
на теб стагфлация с перспектива за инфлация от 20 и повече процента ,"докато уйде коня у ряката"повече ли ти харесва???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Не можели да е българин?.. Наш Горанов например. Добро момче е..и приятелите му са добри, с които си пие кафето. Ще привлече и Бойко за съветник, както и цялата сарайско - библиотечна групировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
"Дано го изберат. Вайдман е защитник на вдигане на лихвите, и е против печатането на пари"---Е точно тогава ще настъпи новата глобална катастрофа, която от 3 години я чакат, ама все не идва, защото Драги беше много разумен, прагматичен пич!Точно при тоя Вайдман, ще пукне балона по аналогия с 2008 г, защото НЯМА КОЙ да ги плаща тия високи лихви ... и краха ще е пълен!Ще се задавите от лакомия ейййй, ненаситни гърла... най-много смъртни случай има от "преяждане" , а не от "гладуване", знаеш ли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
Вайдман е един от малкото, които показват здрав разум, но дано нещата не са дотолкова оплескани и изтървани, че да го похарчат за да опере пешкира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
*** = м'ур.ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Турци и араби идват да играят хазарт и да пазаруват е'ффтини ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Споко, виж как се сринали цените на имотите в евроориентирана Грузия:Грузинская мечта рухнула (Руслан Осташко)https://***.youtube.com/watch?v=uNueVr-OMNo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Дано го изберат. Вайдман е защитник на вдигане на лихвите, и е против печатането на пари, което направи ЕЦБ, по времето на Марио Драги. Именно тази безумна политика направи нереални е спекулативни цените на жилищата, създаде икономика на хероиново зависими от ниските лихви компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
Иван Митев
преди 4 години
Общественото внимание е за ситуацията в Европейския съюз, а пренебрегва съществената причина за ставащото местната проява на разпространена в света грешка за допускани щети от дейността на централната банка.Наличието на европейската грешка подсигурява провалът на Европейския съюз.Запазването на грешката на Европейската централна банка подсигурява катастрофална европейска криза. Все още началото на тази криза се отлага чрез взимане на нови държавни заеми, за сметка на завишени бъдещи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още