IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foratom: Ядрената енергия е нужна за плана на ЕС за възстановяване от коронавируса

Постигането на декарбонизация в рамките на блока може да стане чрез ядрените технологии, посочват от базираната в Брюксел ядрена индустрия група

22:30 | 09.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Планът за възстановяване на Европейския съюз (ЕС) от кризата с Covid-19 трябва да включва инвестиции в чисти технологии като ядрената енергия, които ще създадат растеж и нови работни места, ще осигурят сигурност на доставките и ще помогнат на блока да постигне амбициозните си цели за декарбонизация, заяви ръководителят на базираната в Брюксел ядрена индустрия група Foratom Ив Десбизайе, цитиран от Nucnet.

Той посочи, че всички 107 търговски ядрени реактора в Европа, които генерират електроенергия в 13 от 27-те държави членки на блока, отговарят на критериите за чиста енергия и е европейска технология с европейска верига на доставки, „способна да осигури на Европа нисковъглеродна енергия, от която се нуждае“ континентът. 

Според Десбизайе Foratom ще работи за това, че възстановяването на ЕС след пандемията ще осигури сигурност на енергийните доставки, ще обърне достатъчно внимание на европейските технологии, които създават работни места и растеж, и ще гарантира, че ЕС ще постигне целите за декарбонизация, използвайки всички налични нисковъглеродни технологии.

Той добави, че Foratom приветства неотдавнашното решение на Европейската комисия (ЕК) да обособи Съвместен изследователски център от група експерти, които ще оценяват ядрената енергия в рамките на допустимите технологии на ЕС за устойчиво финансиране.

Комисията ясно заяви, че оценката трябва да бъде научно обоснована, прозрачна, балансирана и да отразява принципа на технологична неутралност.

„Това решение показва, че ЕК е приела сериозно препоръките, че ядрената енергия трябва да бъде оценявана от научни експерти“, изтъкна Десбизайе.

Таксономията на Брюксел ще създаде общ език, на който инвеститорите могат да се позовават, когато инвестират в проекти и икономически дейности, които имат значително положително въздействие върху климата и околната среда. Тя предвижда, че редица екологични цели трябва да бъдат взети предвид при оценката на това колко устойчива е една икономическа дейност.

Доклад от март на техническа експертна група на ЕК не включи ядрената енергия в своите препоръки относно правилата за таксономията, като заяви, че не е в състояние да заключи, че веригата на стойност на индустрията не причинява значителна вреда на други екологични цели. Ядрената индустрия и научните организации призовават това да бъде преразгледано.

Докладът на експертната група препоръчва да се извърши по-обширна техническа работа по отношение на аспектите на ядрената енергия. В него се казва, че работата трябва да се извършва от екип със задълбочена техническа експертиза по технологиите на ядрения жизнен цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Възможно е, нали за това плащат най-скъпия ток :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
що ?! мислиш че е невъзможно ли ? я виж това немско селце 2600 жители - 4983 kWp фотоволтаици, пет съоръжения за биогаз, 11 вятърни турбини и хидроенергийна система ... произвеждат 500% повече енергия, отколкото им е необходима ... :)))това им е сайта на селцето : https://***.wildpoldsried.de/а това мамин сладък им е ...генерацията в реално време : https://pebbles.fit.fraunhofer.de/селце баце , не ЕСО на нашата родина ... селце в немско , вижа как е подреден сайта , виж им организацията ... поровичкай се ... има за всеки един проект в селцето , ама всеки . после пак дращи кое става и кое не ... :))) ... а това , че ние не можем да постигнем и направим нещо подобно в БГ , зависи изцяло от нас си ... в частнот от мен и/или теб , и/или всеки един дето туканка пише кое е възможно и кое не ... :))) ... речи са за троленето пак нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха ... абе карайте само на слънце и вятър ... нали , зелев *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още