IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Все още има съществени различния между Брюксел и Лондон

След телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън председателят на ЕК сподели, че има още много работа преди постигане на търговска сделка с Лондон

18:00 | 07.11.20 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно). <em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно). Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания продължават да имат съществени различния по отношение на преговорите за търговска сделка, заявиха представител и на двете страни, цитирани от Ройтерс.

След телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен двамата заявиха, че разговорите ще продължат в Лондон следващата седмица, но основните проблеми остават.  

"Премиерът заяви, че макар да е постигнат известен напредък в последните дискусии, остават съществени различия в редица области, включително рибарството и механизмите за гарантиране на лоялната конкуренция между британски и европейски компании", заяви говорител на кабинета на Джонсън.

Подобно мнение споделя и самата Урсула фон дер Лайен.

„Постигнат е известен напредък, но големите различия остават особено по отношение на равните условия и риболова“, написа тя в Twitter.

Великобритания официално напусна ЕС през януари миналата година, но продължава да спазва правилата на блока, докато двете страни се опитват да се договорят за бъдещите си търговски отношения.

Преходният период приключва на 31 декември, но преговарящите все още се опитват да постигнат споразумение за защитата на годишната търговия между двете страни в размер на близо трилион долара от възможни квоти и мита.

Главните преговарящи за Брюксел и Лондон, еврокомисарят Мишел Барние и британецът Дейвид Фрост, ще възобновят преговорите в британската столица в понеделник (9 ноември) и ще "удвоят усилията за постигане на сделка", изтъкват от офиса на Джонсън.

„Нашите екипи ще продължат да работят усилено през следващата седмица“, споделя Фон дер Лайен.

Според европейските законодатели обаче дори да бъде постигната сделка преди крайния срок, търговията между Великобритания и ЕС все още ще бъде изправена пред смущения от 1 януари 2021 г., тъй като системите, необходими за изпълнение на изискванията на споразумението няма да бъдат готови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още