IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Трябва да разследваме произхода на коронавируса

Председателят на ЕК призова Китай да съдейства

09:51 | 01.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова за разследване произхода на новия коронавирус и заяви, че Китай трябва да бъде ангажиран в този процес, пише CNBC.

Властите в страни като Германия, Швеция и Австралия отправиха призиви да се проведе проучване как точно е започнало разпространението на вируса, който досега зарази над 3,2 млн. души в света и взе над 230 хил. жертви.

Пред CNBC Фон дер Лайен коментира, че би искала да види сътрудничество от страна на Китай, за да се стигне до изясняване как точно се е развил коронавирусът.

„Смятам, че за всички ни е важно, важно е за целия свят. Никога не знаеш кога ще започне следващият вирус, така че всичко, което искаме, е за следващия път. Научихме си урока и създадохме система за ранно предупреждение, която реално функционира, и целият свят трябва да допринесе за това“, посочва още тя.

Фон дер Лайен призова за по-голяма прозрачност в бъдеще и заяви, че правителствата трябва да си научат уроците от сегашната криза. По думите ѝ един от уроците от сегашната пандемия е необходимостта от повече данни, от повече централизация, когато тези данни се анализират, така че механизмът за ранно предупреждение да е много по-добър.

„Така например, на ниво Европейски съюз знаем, че се нуждаем от по-стабилна система от данни за такива ситуации, като тази в момента с коронавируса“, коментира още тя.

Критики към Китай

За новия коронавирус се чу първо от китайския град Ухан още през декември.

Въпреки че Китай изпрати медицински персонал и оборудване на страните, които се борят с Covid-19 в момента, азиатската държава се изправи пред редица критики за начина, по който е отговорила на вируса, който се смята, че е тръгнал от пазар за диви животни.

В края на януари китайските власти обявиха временна забрана на търговията с диви животни на подобни пазари, в супермаркети, ресторанти и платформи за онлайн търговия, но есперти и организации за опазване на дивите животни призоваха за окончателна забрана, за да се предотвратят бъдещи пандемии.

Освен това Китай е критикуван и за липсата на прозрачност по време на избухването на епидемията. Пекин е обвиняван, че е отговорил прекалено бавно на случващото се. Световната здравна организация предупреди за обвиненията срещу отделни страни за разпространението на Covid-19, заявявайки, че посочването с пръст на отделни страни с висок брой случаи може да обезкуражи държавите да дават точни данни за състоянието си.

Китай отхвърли обвиненията. В интервю за NBC от вторник китайският вицепремиер Ли Ючън заяви: „Китай беше отворен, прозрачен и отговорен в отговора си срещу Covid-19. Не скрихме нищо и не отложихме никакви усилия. Вече публикувахме информация за това как споделяхме информацията за Covid-19 във времето”. Той допълни, че няма международен закон, който да подкрепя обвиняването на страна, просто защото е била първата, обявила появата на заболяване.

„Историята също не познава такъв прецедент“, категоричен е той.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, без да дава никакви доказателства, че е уверен, че коронавирусът е тръгнал от лаборатория в Китай. Коментарите той направи, след като тайните служби в САЩ заявиха, че разузнавателната общност в страната не вярва, че вирусът е създаден от човек или е генетично модифициран.

Отношенията между ЕС и Китай

Запитана дали разследването може да доведе до отслабване на отношенията с Китай, Фон дер Лайен не се съгласи с това твърдение: „Не, не мисля, защото всичко е в наш интерес. Имам предвид, че тази пандемия нанесе толкова големи щети“.

„Така че е в наш интерес, на всяка страна, да сме по-добре подготвени за следващия път. Не знаем кога подобна криза ще се случи отново, но трябва да бъдем подготвени по-добре“, обясни Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 3 години
трябва да се разследва. след това всички виновни за надуването на балона трябва да търкат пейките доживот. дори си мисля, че трябва да има смъртно наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
крас
преди 3 години
АМАН ОТ СПЕЦИАЛИСТИ. Какво ще раследваш бе ***, когато вируса е тръгнал не от КИТАЙ , а от АВСТРАЛИЯ и австралийския щам върлува в САЩ. Верно е, че в ЕВРОПА върлува китайския щам, но е верно че комбинацията от АВСТРАЛИЙСКИЯ и КИТАЙСКИЯ ЩАМ родиха трети щам на короната . Така нещата стигнаха до получаване не на три, а на над 100 щама на вируса. Е И КАКВО ОТ ТОВА?!!КАК ЩЕ СЕ ПРЕБОРИТЕ С ТЕЗИ ЩАМОВЕ?!!ЩЕ ГОНИТЕ И ТРЕПЕТЕ ВИРУСИТЕ КАТО МУХИ ЛИ?!!Мисленето ви е маоиско. Навремето МАО водеше борба с пернатите които унищожавали РЕКОЛТАТА , унищожавайки врабчетата. ПОДОБНО НА МАО И ВИЕ ЗАТВОРИХТЕ ХОРАТА КАТО ДОБИТЪЦИ ПО ЖИЛИЩАТА ЗА ДА НЕ СРЕЩНАТ ТОЗИ КАКТО КАЗВА ОБЛЕЧЕНИЯТ ВЪВ ВОЕННА УНИФОРМА ГЕНЕРАЛ "идващ към нас опасен враг който ще отнеме живота на много хора" ???ПОБЪРКАХТЕ СЕ И ВИЕ , ПОБЪРКАХТЕ И ХОРАТА КОИТО ВИ ИЗБРАХА ЗА ДА ГИ ВОДИТЕ.Мислите ли, че от това печелите?!НАПРОТИВ - изглеждате все по жалки и смешни. ПО ЛОШОТО Е, ЧЕ С ВАШАТА ПАНИКА И НАСАЖДАН СТРАХ РУШИТЕ ОСНОВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТТА!!За разлика от вас КИТАЙЦИТЕ когато се бориха с вируса не ПИЩЯХА и не реваха , а действаха тихо БЕЗ ПАНИКА , БЕЗ ИСТЕРИЯ. ЗАТОВА ПОБЕДИХА ВИРУСА. При нас всеки втори говори за вируса , а медиите изпаднаха в истинска ИСТЕРИЯ допълвана от поведението на някакъв щаб със събрани в него НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА. Какво разбира финансиста Кирчо от вируси и маски??Какво разбира от тези НЕВИДИМИ гадини генерала с мундира,?!ТЕ НЕ САМО НЕ РАЗБИРАТ НО И НАПУК НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ, КОИТО ИМ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ КАКВАТО И БОРБА ДА СЕ ВОДИ С ТОЗИ ВИРУС 70 % ОТ ХОРАТА ЩЕ ГО ПРЕКАРАТ !!ТОЗИ ЩАБ ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ВМЕНЯВА ОТГОВОРНОСТИ С МАСКИТЕ КОИТО ПО ЗАКОН ТРЯБВА БЕЗПЛАТНО ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРИ!!Къде са ви маските които съгласно чл. 63 ал. 4 от Закона за здравето ДЪРЖАВАТА и ОБЩИНИТЕ трябва да ни осигурят?!!ЗАЩО НИ КАРАТЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЛУДИ ПАРИ КОИТО ВИЕ ЩАБА СТЕ ОТГОВОРНИ ДА ПРЕДОСТАВИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО БЕ МУТАФЧИЙСКИ И АНАНИЕВ?!!ТОВА НЕ Е ЛИ РЕКЕТ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА НАСИЛВАШ И ЗАПЛАШВАШ С ГЛОБА ОТ 300 ЛЕВА ХОРА КОИТО НЕ НОСЯТ МАСКИ КОИТО ВИЕ ЩАБА И ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ОСИГУРИТЕ?!!!КЪДЕ СА ВИ МАСКИТЕ МУТАФЧИЙСКИ ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Разбира се, че трябва!Но Китай, меко казано, хич няма да е доволен от такова разследване.Дори започнаха да заплашват държави, които инициират разследването.https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3298320906882390&id=107637365950776Китай заплашва да бойкотира австралийските компании, ако Австралия не се откаже от разследването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още