IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: САЩ да последват примера на ЕС и да изнасят повече ваксини

Премахването на патентите за ваксините срещу Covid-19 няма да реши проблема с пандемията в дългосрочен и средносрочен план, смята председателят на ЕК

11:45 | 08.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че е готова да обсъди предложението на президента на САЩ Джо Байдън неговата страна да се откаже от патентите за ваксините срещу Covid-19, но че САЩ трябва драстично да увеличат броя на дозите, които ще изнасят в краткосрочен план, съобщава Bloomberg.

Производителите на ваксини в Европейския съюз (ЕС) са изнесли около половината от направените от тях дози, общо около 200 милиона, като Фон дер Лайен призова САЩ да последват техния пример. 

„Приканваме всички, които участват в дебата за отказ от правата върху интелектуалната собственост, също да се присъединят към нас, за да се ангажираме да изнасяме голям дял от произвежданото в този регион“, изтъкна председателят на ЕК по време на пресконференция в Порто.

Тя обаче посочи, че премахването на патентите за ваксините срещу Covid-19 няма да реши проблема с пандемията в дългосрочен и средносрочен план.

"Мисля, че трябва да сме отворени за такива дискусии, но когато си тръгнем, да имаме поглед върху тях на 360 градуса. Защото ние се нуждаем от ваксини сега за целия свят. И в краткосрочен и средносрочен план премахването на патентите няма да реши проблемите. В този аспект, на първо място е необходимо споделяне на ваксини, на второ, износ на произведените ваксини и на трето, инвестиции в разширяването на капацитета на производителите им", коментира Фон дер Лайен.

До момента САЩ са запазили за себе си почти всички дози от ваксините, произведени на тяхна територия. Те са изнеси едва 4,2 млн. дози от ваксината на AstraZeneca, която все още няма разрешение за употреба в САЩ, към Мексико и Канада, като планират да доставят още 60 млн. дози от препарата до края на юни.

 „Европейският съюз е единственият континентален, демократичен регион на този свят, който изнася в голям мащаб“, изтъква Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон порица САЩ и Великобритания в петък за блокирането на износа на дози и суровини, необходими за производството на ваксините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още