IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен приветства „австрийския модел“ за въглероден неутралитет

Австрия дава пример на останалите страни от ЕС, посочи председателят на ЕК

21:41 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен приветства в неделя поставената от Австрия цел за въглероден неутралитет до 2040 г., като определи това действие като пример за останалите страни от Европейския съюз (ЕС) по време на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц. 

Новият кабинет във Виена, сплав между консерваторите на Курц и Зелените, които през 2019 г. успяха да си извоюват успехи по време на европейските парламентарни избори, обяви, че ще се стреми към „лидерска позиция“ в прехода към чиста енергия. Повечето страни членки на блока се ангажираха с целта за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г., като този период е с 10 години по-дълъг от този на Австрия.

„Впечатляващо е да се види, че Австрия си е поставила цел да бъде климатично неутрална до 2040 г.“, заяви Фон дер Лайен по време на срещата си с Курц в Брюксел. „надявам се, че австрийският модел с тези амбициозни цели ще бъде пример за нас“, добави още бившият германски министър на отбраната, който наследи Жан-Клод Юнкер на председателския пост на ЕК.

Австрия се стреми да генерира цялата необходима електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г. и увеличава инвестициите в обществения транспорт, като от правителството признаха, че все пак се сблъскват и с трудности в тази насока.

Енергията от възобновяеми енергийни източници в страната вече достига една трета от общото потребление, което е почти двойно на средното ниво за ЕС.

Лидерите на 28-те страни членки на блока се споразумяха през декември относно целите за прехода, които ще помогнат на ЕС да стане въглеродно неутрален до средата на този век, като сделката беше бойкотирана от Полша, която отказа да се ангажира с подобни действия.

Други страни от блока възприеха целите с идеята да постигнат подобен неутралитет преди 2050 г. По-рано тази година Финландия обяви, че ще се опита да понижи до нула количествата въглеродни емисии до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още