IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен обеща реформи преди гласуването на номинацията й от ЕП

Тя подкрепя гарантирана минимална заплата за всички служители в ЕС и по-гъвкави фискални правила, подкрепящи растежа в еврозоната

20:15 | 15.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайер предложи социални, екологични и икономически реформи в търсене на подкрепа от евродепутатите, които ще гласуват номинацията й утре, предава Ройтерс.

В опит да спечели подкрепата на социалистите, за да си осигури мнозинство в Европейския парламент, Фон дер Лайен заяви, че ще подкрепи гарантирана минимална заплата за всички служители в страните членки на Европейския съюз и програма за помощи при безработица.

В писмо от 15 юли до лидерите на социалистите и либералите в ЕП тя отбелязва също, че фискалните правила на съюза трябва да бъдат интерпретирани по-гъвкаво и да са насочени към подкрепа на растежа в еврозоната. Тази позиция противоречи на традиционната германска политика на фискална сдържаност, коментира Ройтерс.

Фон дер Лайен ще говори пред 751-членния Европейски парламент в Страсбург във вторник, след което евродепутатите ще проведат дебат и ще пристъпят към гласуване за или против номинацията й по време на таен вот в 16 ч. по Гринуич.

Тя се нуждае от абсолютно мнозинство от 376 гласа. В момента в парламента има с четирима депутати по-малко, което означава, че Фон дер Лайен ще има нужда от 374 гласа. Според дипломати не е сигурно, че тя ще успее да събере такава подкрепа.

Въпреки че Зелените вече изключиха възможността да я подкрепят, Фон дер Лайен заяви, че ще се стреми към намаляване на въглеродните емисии в ЕС с до 55% до 2030 г. спрямо предишното й предложение за 40%.

Тя също така се ангажира да удължи програмата на блока за търговия с емисии, като предложението й вероятно ще се хареса на либералите.

В унисон с предложение на испанското социалистическо правителство Фон дер Лайен заяви, че ще подкрепи „въглероден граничен данък“ в полза на индустрията в Европа.

Тя също така обеща да реформира начина, по който ЕС наблюдава спазването на върховенството на закона в страните членки. Това може да се хареса на Унгария и Полша, които години наред бяха обвинявани от Брюксел, че нарушават правилата на ЕС за гражданските права.

В отговор на обвиненията, че използваният метод от лидерите на ЕС за назначението й подкопава демокрацията в ЕС Фон дер Лайен предлага да подобри т. нар. процес „Spitzenkandidat“ - немската дума за водещи кандидати, избрани от политическите партии в ЕП вместо от лидерите на ЕС на заседания при закрити врата.

Тя също така заяви, че ще подкрепи правото на законодателна инициатива на Европейския парламент, което би намалило изпълнителните правомощия на Комисията да предлага директиви на ЕС.

Фон дер Лайен се ангажира също така да реформира миграционната и външната политика на съюза.

По-рано в понеделник стана ясно, че Фон дер Лайен ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия в сряда, на 17 юли, предаде БТА.

„Утре аз ще поискам Европейският парламент да ми гласува доверие. Независимо от изхода от вота, аз ще подам оставка като министър на обраната, за да служа с всички сили на Европа", каза Фон дер Лайен в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още