IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: ЕС трябва да помогне на Западните Балкани в снабдяването с ваксини

ЕС има достъп до 2,3 млрд. дози ваксини, които са достатъчни за блока, за неговите съседи в Западните Балкани, Източна Европа, дори и африканските страни

16:13 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова днес Европейският съюз да подкрепи своите партньори от Западните Балкани в снабдяването с ваксини срещу коронавирус, дори и в ситуация, когато не всички граждани на ЕС са ваксинирани, предаде БТА, позовавайки се на агенция „Танюг“.

„Тези, които подкрепят нуждаещите се, няма да бъдат забравени. Убедена съм, че Европа трябва да бъде на правилната страна на историята и на човечеството", каза Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя подчерта, че ЕС има достъп до 2,3 милиарда дози от различни ваксини, които според нея са повече от достатъчни и за ЕС, и за неговите съседи в Западните Балкани, Източна Европа, а дори и в африканските страни. Затова ЕК е предложила механизъм за разпределение на ваксините или директно, или чрез програмата КОВАКС.

Коментарът ѝ стана факт, след като албанският премиер Еди Рама отново отправи критики към блока за това, че е оставил Западните Балкани извън разпределението на ваксините срещу COVID-19.

Това една от няколкото поредни атаки на Еди Рама срещу ЕС през последните седмици, отбелязва сайтът Екзит, цитиран от БТА.

Говорейки пред журналисти, албанският премиер заяви, че не е забравил помощта на ЕС в други сфери, но не може да запази мълчание по въпроса за ваксините.

„Ние няма да мълчим за тези факти. Аз не съм премиер на страна от ЕС, но съм европеец. Аз съм повече французин от самите французи", заяви Рама, който е живял няколко години във Франция.

Той също така коментира писмо, изпратено до правителството от френското посолство, в което се оборват твърденията на Рама, че Франция „трупа“ ваксини и не ги изпраща на страни като Албания.

„Защо посолството трябва да бъде ядосано? Аз просто казах един факт, няма да им струва много да изпратят една пратка ваксини за лекарите в региона", посочи Рама.

По-рано албанският премиер определи решението на ЕС за разпределяне на ваксините между членките му като "морално неоправдано", "егоистично" и "цинично".

Фон дер Лайен изтъкна, че солидарността на ЕС със съседите при снабдяването с ваксини е от интерес и за самия съюз.

„Ще излезем от пандемията само заедно. Това засяга здравето, икономиката, но и нашето геополитическо и стратегическо влияние", каза председателката на ЕК.

Пред парламента Фон дер Лайен посочи отново, че затварянето на границите в Европейския съюз заради пандемията е безсмислено.

Нуждаем се от общ подход, ЕК ще направи съответните предложения, добави тя. Фон дер Лайен призова държавите от ЕС да използват възможностите на Европейската агенция по лекарствата, за да проследяват щамовете на вируса на COVID. По нейните думи досега само две от 27-те страни в ЕС се възползват от тези възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още