IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на ЕС върху "зеления" водород може да оскъпи този вид енергия

Загърбването на водорода, произведен от изкопаеми горива, от ЕС ще увеличи цената на зелената версия на газа през следващите години, показва проучване

09:30 | 06.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на водород от възобновяема енергия може само да повиши цената на този газ през следващите десетилетия, докато енергийният източник попада все по-често в плановете на Европейския съюз (ЕС) за нисковъглеродно бъдеще.

Тъй като ЕС се придвижва към агресивно намаляване на въглеродните емисии във всички сектори, за да постигне климатичен неутралитет до 2050 г., зеленият водород се счита за ключов елемент за осъществяване на тази цел, пише Bloomberg.

Ако блокът реши да загърби напълно използването на водорода, произведен от изкопаеми горива, тогава потреблението на зелената версия на газа във всички сектори ще стане по-скъпо, тъй като търсенето ще расте бързо през следващите десетилетия, сочи анализ на Aurora Energy Research.

водород1 водород1

Правителствата се готвят да похарчат милиарди евро, за да увеличат използването на зеленото гориво, докато компаниите от енергийния сектор се подготвят да инвестират в неговото производство и дистрибуция. Водородът може да се използва за елиминиране на емисиите от тежката промишленост като производството на стомана и химикали, както и от транспорта и отоплението на сградите.

Ключовият дебат в случая е свързан с това дали да се използва водород от възобновяема енергия, известен като „зелен“ водород, или версията, известна като „син“ водород, генерирана чрез природен газ с процес, който улавя и съхранява емисиите на въглероден диоксид.

Производството на водород от възобновяема енергия може да стимулира разширението на бизнеса за разработчиците на слънчеви и вятърни паркове. Електролизаторите, машините, които отделят водорода от водата, могат да бъдат активирани, когато е налице слабо търсене и цените на електроенергията са ниски.

водород2 водород2

Ако обаче европейските правителства решат да се съсредоточат само върху зеления водород, това може да доведе до затруднения за индустрията, според изследванията на Aurora, фокусирани върху Германия и региона на Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург – бел. ред.).

Ако зеленият водород се използва отвъд тежката промишленост, камионите и автобусите за отопление на жилища и горива на автомобили, самолети и кораби, тогава търсенето ще изисква електролизаторите да работят в моменти от деня, когато цената на електроенергията е по-висока.

Това би повишило цената с 37% средно между 2030 и 2050 г. в сравнение със сценария, при който се използва и син водород.

Все пак е трудно да се предскаже със сигурност цената на зеления водород. Размерът на разходите, които в момента се планират в Европа, далеч надхвърля очакванията за индустрията дори само преди година.

По-агресивното надграждане на възобновяемата енергия може да промени оценката на Aurora. Забележително е, че дори при настоящите очаквания, изследването на компанията показва, че зеленият водород сам по себе си може да задоволи търсенето от цялата тежка индустрия и транспорта при конкурентна цена през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 3 години
Всички погледи са насочени към източниците на електричеството на база на което, ще работят електролизаторите. Дали са зелени или антрацитни разбира се че е важно. Другите по-умни от нас да мислят. Обаче нещо друго вади очите на "незрящите" у нас. Какво количество водород с един киловат ток, може да се произведе от чиста вода, и какво количество от газ сероводород. Ако някой може да ми отговори, ще съм благодаран.Черно море е голямо и сероводородът е неизчерпаем и наличен и готов за обработка. Ти да видиш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
За да поскъпне т.нар. "зелен водород" първо трябва да съществува. А за да съществува - или поне без това да бъде безмислено, то ПЪРВО от ВЕИ-миксът трябва да бъдат изхвърлени горива, които са неекологически (горенето на слама, пелети, ***) или с природен аналог от който те не са по-добри (биогаз), ВТОРО останалите наистина (макар и спорно - заради производството на самите перки или черни плочки) екологически неща, да произвеждат цялата нужна енергия и дори да генерират излишък, от който да се фабрикува водород. Защото ако от "зелен" ток се прави "зелен" водород, а същевременно ток за реалното потребление се прави от въглища, то ние НИЩО НЕ ПРАВИМ - само си играем като 9-годишни деца за кефа на еко-идиoтите. Дори ако този ток за реално потребление е от газчица - пак нищо не правим - защото не е ли по-адекватно водород да се добива тогава от газ - ако е тюркоазен - като в проекта на Газпром - където въглеродът се отделя в твърдо състояние? С една дума поредната безмислена статия.... защото перчици и черни плочки НИКОГА няма да задоволят реалното потребление на енергия, дори - смея да твърдя - половината например от нея - камо ли да генерират излишък, който да превъртаме през водород. Болните климатически терористи и зеленаши трябва да бъдат елиминирани от вземането на решения относно национална и световна енергетика - защото или са наивни и инфантилни *** (в по-добрия случай) или са направо злонамерени - и готови да съсипят световната икономика, за да се обогатят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още