IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия предлага обвързване на върховенството на закона и европейските плащания

Отиващият си финландски комисар Юрки Катайнен първи поведе кампания за спазването на принципите на правовата държава при плащанията

17:45 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Финландия Антти Ринне. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Финландия Антти Ринне. Снимка: архив Ройтерс

Финландия – ротационният председател на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за втората половина на тази година, официално предлага европейското финансиране да се обвърже със спазването на върховенството на закона и демократичните принципи, пише онлайн изданието euractiv.com.

Европейската комисия (ЕК) също намекна преди време, че такова обвързване ще бъде основната новост при формирането на следващата многогодишна финансова рамка. При председателството на България и Румъния, обаче, този въпрос мина на заден план и това е разбираемо предвид специалния механизъм за наблюдение над двете страни, който все още не е отпаднал.

„В момента изглежда, че всички държави членки са готови да го приемат“, коментира финландският премиер Анти Ринне след среща с някои от лидерите на ЕС в Брюксел преди посещението му в Унгария и Чехия днес.

Унгария и нейният съюзник Полша са в противоречие с европейската изпълнителна власт от години по отношение на политиките, за които Брюксел твърди, че нарушават демократичните принципи и баланси в страните от бившия Източен блок.

Унгарският премиер Виктор Орбан, с когото Ринне трябва да се срещне в Будапеща в понеделник, и неговият говорител Золтан Ковач предприеха серия от атаки срещу Финландия през август и разкритикуваха конституционните практики на скандинавската държава. Финландия, която се нарежда сред най-демократичните държави в света според годишния индекс на демокрацията на Economist, отхвърли критиката на Орбан като неоснователна.

Според Ринне целта на подобна мярка – обвързването на плащанията от европейските средства с върховенството на закона, би била „да се защитят обикновените европейски хора от деспотизма“.

Юрки Катайнен, финландският комисар в Комисията на Жан-Клод Юнкер, първи поведе кампания за спазването на принципите на правовата държава при плащанията, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още