IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор призова ЕС към облекчаване на капиталовите правила

Целта от облекчаването е да се привлече повече капитал към все още мудната икономика

21:24 | 01.02.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Банки, фондови мениджъри и ковчезници призоваха Европейския съюз да отпуснe новите правила за капитал и прозрачност, наложени върху банките и играчите на финансовия пазар след финансовата криза от 2008 г., с цел да се привлече повече капитал към все още мудната икономика, съобщава Ройтерс.

Финансовата индустрия, както и някои законодатели, заявиха, че правилата, създадени в разгара на кризата, са довели до нежелани последствия, които трябва да бъдат коригирани, карайки Европейската комисия да стартира публични консултации, които тя тъкмо приключи.

На фокус са сложен пакет от изисквания за банките да държат много повече капитал като покритие на заеми и търговия. Според тях обаче това прави търгуването и услугите неикономически оправдани в някои случаи.

Европейската банкова федерация (European Banking Federation, или EBF) заяви, че моментът е добър ЕС да преразгледа правилата и предлага „конкретни и проактивни решения“ на 55 проблема в документ от 72 страници.

„Съществуват ненужни регулаторни тежести. Сега, повече от седем години след кризата, чувстваме, че е добър момент да калибрираме и настроим правилно новата регулаторна рамка“, заяви главният изпълнителен директор на EBF Вим Майс.

„Решаването на тези въпроси е необходимо за конкурентоспособността на нашата финансова система и бизнесите ни, растежа и просперитета в Европа“, казва Майс.

Документът не призовава за премахването на чувствителни правила като ограничаването на бонусите на банкерите в блока, но казва, че изискванията части от бонусите да бъдат разпределени през няколко години в някои случаи трябва да бъдат облекчени.

Банките не са единствените, които искат известни промени на регулаторния режим.

Европейската асоциация за управление на фондове и активи (European Fund and Asset Management Association, или EFAMA) казва, че иска „регулаторна стабилност“, представяйки 40 примера за „съществуващи бариери, несъответствия и дублиране“, които трябва да бъдат преборени.

„В момента има много примери за фундаментални директиви, които засягат нашата индустрия, а е изключително трудно да се подготвиш в рамките на заявените графици“, казва председателят на EFAMA Александър Шиндлер.

Асоциацията за управление на алтернативни инвестиции (Alternative Investment Management Association, или AIMA), която представлява хедж фондове, също казва, че са нужни промени, с които да се насърчи по-пазарно финансиране за компаниите.

Европейската асоциация на корпоративните ковчежници (European Association of Corporate Treasurers, или EACT) казва, че някои от новите правила правят по-трудно за банките подпомагането на компании, които се нуждаят от финансиране и управление на рисковете.

Банките избират все по-внимателно с кой правят бизнес, което дава на компаниите „неравен достъп“ до банкови услуги, казва ЕАСТ.

Някои компании успяват да се доберат до кредитни линии или заеми, обект на по-затегнати условия, които се дължат на по-строги капиталови и ликвидни правила, наложени върху банките, казва организация.

Освен това новите правила, изискващи от компаниите да отчитат трансакции с деривати, са скъпи и не са оправдани от гледна точка на подпомагане на финансовата стабилност, добавя ЕАСТ.

„Затова призоваваме комисията да направи оценка на целесъобразността и пропорционалността на някои от тези мерки и да отпусне разпоредбите, които са вредни за реалната икономика“, казва председателят на EACT Жан-Марк Серве.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Джонатан Хил стартира консултации за „по-добри регулации“ и има властта да предложи промени в правилата, които ще изискват одобрението от страните членки на ЕС и Европейския парламент и може да отнеме няколко години.

„Ще разгледаме стотиците подробни доказателства, които сме получили“, каза Хил в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Комунизъм наш любим,ние ще те построим.Комунизъм наш любим,ние с теб ще полетим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Според мен БАЗЕЛ - 3 е недостатъчен а ''данък Тобин''' задължителен - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoОтделно таван на заплатите и печалбите на финан.сектор и в Швейцария имаше референдум за това ,че месечната заплата не може да е повече 12 пъти средната за страната тоест ако у нас средната е 1000лв. всичко над 12 000лв. се облага с 100% данък както Англия едно време е имало Откраднаха парите с манипулации на ЛИБОР и Форекс пазара на валутите с раздаване на необезпечени кредити и премахване на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за раделяне на банкирането а сега се правят ,че нищо не е станало ?! А колкото до растежа съм обяснил как да стане и от къде да дойдат парите - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
...а без правила ? Колко риба може да се избие...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още