IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата помощ за Турция от ЕС има ограничен ефект

Основната причина е липсата на политическа воля от страна на турските власти, показва доклад на Европейската сметна палата

11:26 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовата помощ, която ЕС отпуска на Турция по предприсъединителните програми, има ограничен ефект, показва анализ на Европейската сметна палата. Заключенията на одиторите са, че помощта е добре планирана, но важни реформи, особено в сектори като върховенство на закона, са закъснели.

В области, в които е имало политическа воля - митническа дейност, заетост и данъчно облагане, обаче средствата от ЕС са допринесли за съответствие с правото на общността и укрепване на административния капацитет.

В други обаче, като независимост на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, свободата на словото и други, изразходваните средства не са отговорили на основните нужди. Според оценката на одиторите и на Европейската комисия причината е липсата на воля от страна на турските власти.

Планираната помощ за Турция в периода 2007 - 2020 година е в размер на повече от 9 млрд. евро. В своята проверка Сметната палата се е фокусирала върху приоритетни сектори - върховенство на закона, образование, заетост и социални политики, за които е отпуснат бюджет от 3,8 млрд. евро, обясняват в специален доклад от Европейската сметна палата.

В него се посочва още една причина за притеснения - закъснението при програмирането и изпълнението на предприсъединителните програми, породено от слабия административен капацитет в някои министерства и прекомерно текучество на служителите. Забавянето води до забавяне на тръжни процедури и възлагане на договори, което пък е причината и в крайна сметка за намаляване на финансирането от ЕС.

Одиторите критикуват и Европейската комисия, че не е използвала обвързаността на програмите за подпомагане на реформите в приоритетните сектори, в които напредъкът е бил незадоволителен.

На базата на анализите си европейските одитори препоръчват на първо място по-добро насочване на средствата по предприсъединителните програми съгласно определените цели и особено в областите, за които има видимо закъснение - съдебна реформа, борба с корупцията и престъпността, засилването на свободата на печата и други.

Другите препоръки в доклада гласят, че е необходима по-голяма обвързаност на средствата с условията, както и подобряване на мониторинга на изпълнението на проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още