IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари регираха с резки понижения на риска от търговска война

Автомобилният сектор в Европа беше сред най-губещите със спад от 1,9%

19:49 | 23.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С резки понижения затвориха индексите в Европа, тъй като повишените страхове от търговска война разтърсват световните пазари, а несигурността какво следва изнервя инвеститорите, съобщава CNBC.

На борсата в Лондон показателят FTSE 100 се раздели с 0,44% от стойността си до 6921,94 пункта. Германският измерител Dax отчита спад от 1,77% до 11886,31 пункта. Във Франция CAC40 се придвижва в посока надолу със 1,39% до 5095,22 пункта.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,9%, следвайки посоката на движение на Wall Street. Автомобилният сектор в Европа беше сред най-губещите със спад от 1,9%.

Акциите на британската фармацевтична група Indivior се сринаха с 21% първоначално, след като американски съд постанови, че щатската компания Alvogen не е нарушила три от патентите на дружеството. След като европейското дружество заяви, че ще се бори с решението, в крайна сметка книжата й финишираха със спад в цената си от 6,2%.

Ценните книжа на британската верига за облекла Next поскъпнаха със 7,67%, въпреки, че компанията отчете 8% понижение в годишната си печалба за 2017 г., а изпълнителният й директор заяви, че това е най-трудната година, с която са се сблъсквали през последните 25 години.

Сагата около потенциалното избухване на световна търговска война не спира да разтриса пазарите. Американският президент Доналд Тръмп освободи в петък сутринта ЕС от новите мита върху стоманата и алуминия, но само до 1 май. 40-дневният "гратис" се отнася до още няколко съюзници на САЩ като Австралия, Южна Корея, Аржентина и Бразилия.

САЩ обаче внесоха иск срещу Китай в Световната търговска организация (СТО), като част от мерките, обявени от американския президент Доналд Тръмп срещу предполагаемата кражба на интелектуална собственост от Пекин.

В четвъртък Тръмп подписа разпореждане за обмитяване на китайски стоки на стойност до 60 млрд. долара, но това може да се случи след 30-дневен период на консултации, който започва с публикуването на списък със засегнатите стоки. Китай пък обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара в отговор на митата на САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още