IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските компании са отписали дългове за 360 млрд. евро

Последствията от забавените плащания са реална заплаха за конкурентоспособността и социалното благосъстояние на Европа

15:40 | 12.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eвропейските компании са отписали дългове за 360 млрд. евро

Дългът, отписан от европейските компании заради забавени плащания или неизплатени средства, набъбна до 360 млрд. евро въпреки покачващата се икономическа активност в региона, пише Financial Times.

„Последствията за предприятията от забавените плащания представляват реална заплаха за конкурентоспособността и социалното благосъстояние на Европа“, заявява пред изданието президентът на групата за управление на вземания Intrum Justitia. „Най-тежки последици от проблема има за малките и средни предприятия.“

Justitia е провела проучване сред повече от 10 000 мениджъри на компании в 33 европейски страни, измежду които попада и Русия, при съставянето на годишния Индекс на европейските разплащания (European Payment Index). Intrum Justitia изготвя показателя от 1998 г. по поръчка на Европейската комисия (ЕК).

Лошите дългове – сметки или фактури, които компаниите са отписали заради забава или неплащане, се покачиха от 3% от годишните приходи за 2013 г., или 350 млрд. евро, до 3,1% тази година, или 360 млрд. евро.

Мениджърите на близо три четвърти от компаниите, взели участие в анкетата, споделят, че за последните три месеца няма напредък в разрешаването на проблема със забавените плащания въпреки икономическото възстановяване. 46% от запитаните вярват, че рисковете от забавените и неизплатени средства се увеличават.

Според ръководителя на Федерацията на малките предприятия във Великобритания Греъм Фишър въпреки че публичният сектор е ускорил темпото, с което се издължава на доставчиците, все още съществува сериозен проблем за частния сектор.

40% от мениджърите считат, че сериозността на проблема със забавените плащания ги лишава от възможността да наемат персонал. През март безработицата в еврозоната бе почти 12%, показаха последните данни на Евростат.

Доставчиците често скриват информацията за наличието на проблеми със забавени плащания заради страх от влошаване на взаимоотношенията с най-важните си клиенти.

Европейска директива от 2011 г., която са приели 27 от 28-те страни членки на Европейския съюз, поставя ограничения за това колко дълго публичните и частните компании могат да карат доставчиците си да чакат – 30 и 60 дни, съответно.

Въпреки че британското правителство е приело директивата, това не означава, че големите компании се придържат към нейните препоръки. Например, през септември 2013 г. британският търговец на дребно Marks & Spencer измени условията с доставчиците си като увеличи диапазона на плащанията от 60 до 75 дни.

„Компаниите съзнателно не се придържат към препоръките на европейската директива, като по този начин управляват паричните си потоци“, казва още Фишър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
http://19min.bg/news/8/52956.html Сигурно числата в статията тр. да се коригират с нек'в коефициент по избор ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
Интересния въпрос е "колко от родната между фирмена задлъжнялост е несъбираема и реално е за отписване ?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
При мен лично, много едностранен характер има процеса, за сега само аз съм отписвал, никой не е*ава да отписва моите :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Мениджърите на близо три четвърти от компаниите, взели участие в анкетата, споделят, че за последните три месеца няма напредък в разрешаването на проблема със забавените плащания въпреки икономическото възстановяване. 46% от запитаните вярват, че рисковете от забавените и неизплатени средства се увеличават.---това е защото толкова е и "икономическо възстановяване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Ти да не би да имаш дългове, които очакваш да ти ги отпишат. Защото не вярвам да си банкер, който да изгаря от желание да отписва дългове - то ест да подарява пари. Започне ли отписване при нас, това означава, че ще трябва да бъдат отписани ВСИЧКИ дългове. Защото ако комшията ми може да не плаща, защо трябва да плащам аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Ravon
преди 9 години
А у нас кога?Кога и нашите компании и банки ще започнат да отписват, както се прави по цивилизования свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още