IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори приветстват смяната на властта в САЩ

Собствениците на акции в циклично чувствителния сектор на суровините и автомобилната индустрия по-специално имаха причина да бъдат щастливи

19:49 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските инвеститори приветстват смяната на властта в САЩ

В средата на седмицата цените на акциите на европейските борси отново се повишиха. В деня на смяната на властта в САЩ водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се повиши с 0,80 процента до 3624,04 пункта. Движеща сила зад международните фондови борси обаче бяха американските пазари, където основните индекси като Nasdaq 100 и S&P 500 достигнаха рекордни върхове преди встъпването в длъжност на Джо Байдън. Междувременно френският Cac 40 напредна с 0,53% до 5628,44 пункта. В Лондон FTSE 100 се покачи с 0,41% до 6740,39 пункта.

В деня на смяната на властта в САЩ инвеститорите и в Германия отново разчитаха на политическите и икономическите обещания на демократа Джо Байдън. Удължаването на пандемичните мерки в Германия, което бе решено във вторник, вече се очаквaше от пазара и не попречи на доброто настроение на. Dax излезе от сесията в сряда с ръст от 0,77% до 13 921,37 пункта. MDax и SDax дори се изкачиха до рекордни стойности. Индексът на средноголемите компании затвори с ръст от 0,92 процента до 31 577,89 пункта. Индексът SDax се повиши с 1,54% до 15 578,81 пункта.

Джо Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ малко след приключването на търговията в Европа.

Обявяването на „American Rescue Plan“ за 1,9 трилиона долара миналата седмица подхранва надеждата за обширна помощ в борбата срещу коронакризата, пише стратегът Феликс Херман от американския мениджър на активи Blackrock.

В Европа собствениците на акции в циклично чувствителния сектор на суровините и автомобилната индустрия по-специално имаха причина да бъдат щастливи. Техните субиндекси в пазарния Stoxx Europe 600 добавиха повече от два процента. Последва ги индексът на технологичните компании, който се повиши с 1,8 процента. Той беше подпомогнат от силни бизнес данни и положителната перспектива от нидерландския производител на чипове ASML, чиито акции се повишиха с три процента и по този начин продължиха своя лов на рекорди.

В Лондон GlaxoSmithKline се обезцени с повече от два процента. Фармацевтичната компания отмени клинично проучване на лекарство срещу форма на рак на белите дробове, в разработването на което участва и базираната в Дармщат, Германия, Merck.

Секторът на луксозните стоки също предостави новини: Richemont отчете увеличение на курса си с почти три процента, след като компанията за часовници и бижута, разтърсена от коронакризата, се върна към растежа през последното тримесечие.

Акциите на луксозната модна марка Burberry поскъпнаха с близо четири процента. Анализаторите похвалиха факта, че богатата на традиции британска компания намалява все повече кампаниите си за отстъпки.

Акциите на Repsol поскъпнаха с 2,5% след представянето на данните за последното тримесечие. След спад в резултат на кризата, наскоро бизнесът на испанската петролна компания се развива малко по-добре, отколкото през предходното тримесечие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още