IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Инвеститорите продължават да следят ситуацията с коронавируса

18:56 | 30.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Европейските борси завършиха деня на зелена територия и увеличиха ръстовете си, докато пандемията остава във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1,1% повишение, преодолявайки по-ранните спадове.

Смесено беше представянето по сектори. Цената на акциите на банките потъна с 4 на сто и този сектор поведе в загубите днес, докато химическият и здравният сектор добавиха по 2%.

Случващото се на световните пазари продължава да се влияе от развиващата се пандемия на коронавируса. Covid-19 зарази 720 хил. души в глобален мащаб и причини смъртта на поне 34 хил. души, сочат данни на Johns Hopkins University.

В неделя американският президент Доналд Тръмп удължи периода, в който е необходимо социално дистанциране, до 30 април, обръщайки гръб на предишните си коментари, че иска бизнесът в страната да заработи отново до Великден.

„Нищо няма да е по-лошо от обявяването на победа, преди тя да е извоювана“, заяви Тръмп във вечерен брифинг, след като предположи, че пикът на смъртните случаи от коронавирус в страната вероятно ще бъде достигнат до две седмици.

Междувременно в Европа дневният брой на жертвите от Covid-19 в Италия спадна за втори пореден ден в неделя. Националната блокада изглежда ще продължи и след 3 април.

Доверието в бизнеса в еврозоната е претърпяло най-големия си месечен спад в историята през март тази година, сочат данни на Европейската комисия от днес. Показателят на икономическите настроения в ЕС се е понижил от 103,4 пункта за февруари до 94,5 пункта през март. Това е най-големият му срив откакто ЕК събира данни от 1985 г.

На корпоративния фронт книжата на британската компания за недвижими имоти Hammerson понижиха стойността си с 18%, а тази на акциите на киноверигата Cineworld и на британската Meggit се сви с по над 14 на сто.

На върха на европейския индекс на сините чипове се оказа шведската компания за медицински технологии Getinge, чиито акции поскъпнаха с 10,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още