IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси стартираха седмицата с малки движения

Само Cac 40 в Париж успя да приключи деня на зелена територия

20:05 | 26.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След силната предходна седмица най-важните европейски фондови пазари показаха малко движение в понеделник. Нарастващото регулиране на китайския частен сектор от страна на правителството оказва известен натиск върху настроенията, както и изненадващо по-ниският индекс на бизнес климата на Ifo в Германия. Стабилното откриване на търговията в Wall Street придаде на следобедните котировки по-голяма стабилност, предава dpa-AFX.

В крайна сметка EuroStoxx 50 загуби 0,16% до 4102,59 пункта. В петък водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се търгуваше на положителна територия и завърши седмицата с ръст от 1,8%. В Париж Cac 40 затвори в понеделник с увеличение от 0,15 процента на 6578,60 пункта. Водещият индекс в Лондон FTSE 100 обаче поевтиня с 0,03% до 7025,43 пункта.

Германският бенчмарк Dax прекъсна скорошното си възстановяване в понеделник. По-нататъшното нарастващо регулиране на китайския частен сектор от правителството оказа натиск върху настроенията на инвеститорите. Така след четири поредни дни на ръстове Dax падна с 0,32 процента до 15 618,98 пункта. MDax се понижи с 0,21% до 35 088,55 пункта.

През уикенда китайското правителство обяви реформа в частния образователен сектор. Така компаниите, които предлагат училищни програми за обучение, нямат право да реализират печалби или да стават публични. „Никой не знае колко силна може да бъде последната вълна от регулации, която може да засегне и местните компании", пише пазарният анализатор Йохен Щанцл от търговската компания CMC Markets. По думите му не се виждат краят на мерките от Пекин.

В края на EuroStoxx се озоваха книжата на Prosus с 8,8%. Те проследиха ценовия спад на интернет гиганта Tencent в Хонконг. Tencent е най-важната част за интернет холдинга. 

Philips загуби 4,2% от пазарната си стойност след публикуването на тримесечния си отчет. Областта за диагностиката задвижва оперативния бизнес на медицинско-технологичната компания, но провизиите са в тежест. Philips се справи малко по-добре от очакваното през второто тримесечие, пише анализаторът Скот Бардо от Berenberg Bank. Сега малко по-предпазливите годишни цели са в съответствие с консенсусните очаквания.

Ryanair, от друга страна, добавя 4% в Лондон след публикуването на своите резултати. Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа очаква значително увеличение на броя на пътниците през лятото след поредното трудно тримесечие.

Междувременно настроението в германската икономика изненадващо се помрачи през юли, както показва понижението на индекса на бизнес климата Ifo.

„Германската икономика премина своя пик на растеж“, обобщава икономистът Томас Гицел от VP Bank в Лихтенщайн. Вероятно най-важният германски водещ показател вече дава информация за следващите месеци. През есента германската икономика ще премине от режим на догонване в нормален режим.

„Индексът на бизнес климата Ifo ни подготвя за това“, казва Гицел. Освен това разпространението на Делта варианта на коронавируса би могло да помрачи очакванията, а трудностите при доставката на междинни продукти и суровини също биха могли да окажат негативно влияние.

С минус 2,5 процента акциите на групата за жилищни недвижими имоти Vonovia се озоваха на дъното на Dax, докато Deutsche Wohnen оглави индекса с плюс 1,2 процента. Вторият опит за придобиване на Deutsche Wohnen също се провали, тъй като не беше достигнат целевият минимален праг на приемане от 50 процента. Vonovia сега иска да проучи опции, „като продажбата на акциите, държани в момента от Vonovia в Deutsche Wohnen, нова публична оферта или придобиване на допълнителни акции", заяви главният изпълнителен директор Ролф Бух в петък.

Европейският суровинен сектор продължи силно възстановяване. От междинния минимум преди седем дни, когато високите опасения за коронавируса също са предизвикали опасения за растежа, но сега индустриалният индекс сега повиши с почти 10 процента и по този начин се върна на нивото от началото на юни. По този начин акциите на производителя на стомана Salzgitter се озоваха на върха на индекса SDax с поскъпване с 6,2%. Акциите на Thyssenkrupp добавиха 3,7% като най-добрата стойност в MDax. Експертите от Goldman Sachs и Jefferies едва наскоро изразиха допълнителен оптимизъм за индустрията.

На дъното на MDax обаче се озоваха книжата на Morphosys със спад от 8,7%. Поради променените бизнес очаквания за лекарство за рак на кръвта биотехнологичната компания беше ограничила горния край на прогнозата си за продажби за 2021 г.

Курсът на еврото се повиши. Европейската централна банка определи референтния курс на 1,1787 (петък: 1,1767) щатски долара. Доларът струва 0,8484 (0,8498) евро. На пазара на облигации текущата доходност падна от минус 0,47 процента в петък до минус 0,49 процента. Индексът на облигациите Rex се повиши с 0,09% до 146,18 пункта. Фючърсите върху бундовете се понижават с 0,03 процента до 175,89 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още