IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не намериха единна посока в първата сесия за седмицата

Книжата на Dassault Aviation поскъпват с 9%, след като гръцките военновъздушни сили обявиха поръчка на 18 от нейните изтребители Rafale

19:26 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия разнопосочно, докато инвеститорите продължават да гледат с надежда към напредъка в откриването на ваксина срещу коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 0,68 на сто, като се покачи до ниво от 368,64 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,07% до 13 193,66 пункта.

Френският индекс CAC отчете ръст от 0,35 на сто до 5051,88 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 0,1% от стойността си, като се смъкна до равнище от 6026,25 пункта.

европейски европейски

Някои от индексите бяха подкрепени от новините, свързани с възобновяването на тестовете на експерименталната ваксина, разработвана от AstraZeneca. Компанията продължава тестовете от трета фаза, след като през миналата седмица те бяха преустановени по съображения за сигурност. Регулаторният орган на Великобритания за лекарствата заяви, че изследванията могат да бъдат подновени след независим преглед на данните за сигурността. 

В същото време продължава да се увеличава броя на новозаразените в някои места по света, като данните бяха определени като „обезпокоителни“ от др. Антъни Фаучи, водещ американски имунолог.

Инвеститорите следяха и развитието около евентуалната сделка между SoftBank Group и Nvidia. Американският производител на чипове обяви, че планира да придобие контролираната от японската корпорация технологична компания Arm Holdings срещи 40 млрд. долара. Nvidia възнамерява да финансира сделката чрез комбинация от пари в брой и обикновени акции.

Пазарният фокус беше насочен и към икономическите данни за еврозоната, където индустриалното производство нараства с 4,1% на месечна база през юли.

При индивидуалните акции книжата на френската Dassault Aviation поскъпват с 9%, след като гръцките военновъздушни сили обявиха поръчка на 18 от нейните изтребители Rafale. В същото време компанията майка на British Airways IAG отчете над 8-процентен ръст в стойността на своите книжа.

В дъното на Stoxx 600 се озова Tullow Oil, чиито книжа поевтиняха с 5,3 на сто, докато акциите на Polymetal International регистрираха 4,2-процентен спад в стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още