IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси навлязоха в меча територия след спадове от над 7%

Разпадането на преговорите между Саудитска Арабия и Русия за съкращенията на добива на петрол и новите случаи на коронавирус добавиха допълнителна доза страх на пазарите

19:30 | 09.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната напрегната сесия с понижения от над 7%, след като преговорите между страните от ОПЕК+ относно съкращенията в добива на петрол пропаднаха, а епидемията от коронавирус продължава да се разпространява и да взима нови жертви, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи сесията със спад от над 7 на сто до ниво от 340,83 пункта. По този начин индексът се отдалечи на повече от 20% от най-доброто си ниво за годината от 433,90 пункта, което значи, че той навлиза в меча територия.

Акциите на петролните и газови компании се сринаха с 16 на сто, водейки пониженията от останалите сектори.

Германският показател DAX изтри 856,75 пункта, или 7,42%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 10 685,12 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 403,50 пункта, или със 7,85%, до 4735,61 пункта. 

Британският индекс FTSE регистрира спад от 468,51 пункта, или 7,25 на сто, до 5994,04 пункта.

Цените на петрола потънаха с над 20% по-рано днес, след като представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници не успяха да се договорят за по-сериозни съкращения. Това предизвика опасения за започване на ценова война.

В момента Брент се търгува при спад от 20,29% срещу 36,27 долара за барел.

По-рано основните борсови индекси в Азия вече отчетоха значителни понижения. На борсите в Япония и Австралия курсовете паднаха средно с 6 до 7 процента.

Инвеститорите продължават да гледат с нарастваща тревога към разпространението на коронавируса. Епидемията е засегнала над 109 хил. души по света, като е причинила преждевременна смърт при над 3700 от тях, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Броят на потвърдените случаи на зараза в Германия скочи с над 100 през уикенда, като общият брой наближава 800 души. Италия остава европейската страна  с най-много случаи на зараза – над 7000.

При индивидуалните акции книжата на британския енергиен гигант BP се сринаха с 18%, докато цената на тези на нодерландско-британската Royal Dutch Shell се понижи с 13 на сто.

Акциите на Tullow Oil, TGS-NOPEC, Aker BP, Lundin Petroleum, Saipem и Subsea 7 поевтиняха с по над 20% в края на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis23
преди 4 години
тоя сайт е индикатор за ***, щом преписвача дет не виждал графика през живота си сигур, пише вече за меча територия на нещо дет е още над SMA100 значи е 300% buy signal .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Паника, достигаща до ирационалство. Газпром стартира с 26% назад, при спад на газчицата 4%. После разбира се върна 10% нагоре. Спадовете бяха абсурдни и утре ще има частично възстановяване, самият петрол върна немалко нагоре, сутринта беше по 27 доларчета. Много си изпатиха почти всички сектори - минни компании, бамки, дори застрахователи. Все едно човечеството утре ще умре.Всъщност е точно обратното - новите случаи на корона вирус в цял Китай са под 40 за последния ден. В Шанхай - бизнес столицата на - новозаразени вече няма - и от утре всичко почва да си бачка. Ако на Саша Новак и камиларското министърче им дойде акъла, нещата ще се оправят полека-лека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още