IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпращат вторник предимно с ръстове

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,1%, като секторът на търговията на дребно отчете по-осезаем ръст

19:28 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник предимно с ръстове на фона на нова порция ключови икономически данни и началото на сезона на отчетите, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,1%, като секторът на търговията на дребно отчете по-осезаем ръст. Британският показател FTSE остана почти без промяна с ръст от едва 0,02%. От своя страна германският бенчмарк DAX напредна с 0,1%, а френският CAC с 0,4%.

По-значителен бе спадът при швейцарския измерител SMI, който отписа над 0,5%.

По-рано през деня стана ясно, че британската икономика е нараснала с 0,4% през февруари на месечна база, което е малко под прогнозата за 0,6%. Промишленият сектор се е представил по-добре от прогнозата с 1,3% ръст, но услугите по-зле – с увеличение от само 0,2%.

В Германия индексът на ZEW показва неочакван спад на инвеститорските настроения в най-голямата европейска икономика – за април той е 70,7 пункта спрямо 76,6 пункта за март.

При корпоративните новини в понеделник европейският авиационен гигант Airbus обяви, че от 1 юли се разделя с двама високопоставени мениджъри, при отбраната и технологиите. Акциите на компанията поевтиняха с 1,5% във вторник.

Междувременно стана ясно, че китайската China Eastern Airline ще увеличи дела си в Air France KLM. Книжата на френско-холандския превозвач обаче поевтиняха с 5%.

Новият сезон на отчетите вече започва и на Стария континент. Акциите на LVMH, след като френският гигант в луксозния сегмент съобщи за увеличаване на продажбите след края на борсовата сесия.

Книжата на германската верига аптеки Shop Apotheke поскъпнаха с 6,2%, а тези на шведския телеком Telia Company поевтиняха с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още