IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет ще реши три дни преди срещата ЕС-Турция дали тя ще се състои

На днешния Европейския съвет 15-ина държави са изразили готовност да увеличат вноските си в общностния бюджет

22:16 | 23.02.18 г.
<p>
	Доналд Туск. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще решат през март дали срещата, насрочена във Варна с турския президент Реджеп Ердоган, ще се състои, предава БТА.

Следващото заседание на Европейския съвет е на 22-23 март, а срещата ЕС-Турция във Варна е предвидена за 26 март. Туск отбеляза, че при обсъждането на обстановката в Кипър днес европейските ръководители са изразили съпричастност с Никозия. Туск определи като закононарушение поведението на Турция, която пречи в кипърските териториални води да бъдат извършени проучвания за находища на газ.

Европейският съвет е и подкрепил Гърция по спорните въпроси с Анкара. Съветът призовава Турция да спазва международното право, защото делата ѝ противоречат на добросъседството. Европейският съвет призовава и Иран и Русия да сложат край на подкрепата си за насилието на режима на Башар Асад в Сирия.

По въпросите на ЕС на днешната среща участниците са се обединили около нуждата от повишаване на разходите за борба с незаконната миграция, отбраната, сигурността, образованието.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уточни, че 14-15 държави са изразили готовност да увеличат вноските си в общностния бюджет заради очаквания годишен недостиг от около 10 милиарда евро покрай напускането на Великобритания.

Юнкер посочи, че ако ЕС запази досегашните си разходи за сближаване и земеделие, останалите пера от бюджета трябва да бъдат съкратени почти наполовина. Не ми харесва, но трябва да има намаление в земеделската и кохезионната политика, заяви той.

Юнкер и Туск изразиха напълно противоположни оценки за предварително издигане на водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Според Юнкер, ако този подход се използва пак, както при неговия избор през 2014 г., това би било по-демократично. Туск е на мнение, че водещите кандидати не допринасят за демокрацията.

Европейският съвет днес е решил да не обещава подкрепа за водещ кандидат, след като преди месец Европейският парламент прие решение да не гласува за кандидат, който не е бил предварително известен.

Идеята за обединяване на постовете на председател на ЕК и на Европейския съвет днес не е предизвикала интереса на европейските ръководители. Според Юнкер единен председател би отговарял на договора за ЕС. Той цитира договора, в който също пише, че броят на еврокомисарите трябва да бъде равен на броя на поне 2/3 от страните в ЕС.

Европейският съвет днес е подкрепил предложението на ЕП от догодина броят на евродепутатите да бъде 705 след напускането на Великобритания. Туск определи британската преговорна позиция с ЕС, ако е цитирана правилно в медиите, като "илюзорна". Той изрази пълна увереност, че резултатът от преговорите с Лондон ще бъде оценен от ЕС обективно. Туск ще се срещне с британския министър-председател Тереза Мей на 1 март - ден преди тя да изложи в реч визията си за връзките между Великобритания и Европейския съюз след Brexit.

Председателят на Европейския съвет коментира о днешната си среща с премиера на Полша Матеуш Моравецки. Опитвам се да защитя добрия образ на родината си, но не е лесно в тези разговори, каза Туск, който е поляк. "Предупредих Моравецки, че обстановката е сериозна и пряко се отразява на интересите на страната. Имам само един съвет - две вълни трябва да бъдат спрени - на лошите мнения за Полша (те вече достигат размерите на цунами), а втората са антисемитските изказвания".

Правителството може, ако има воля, да пресече и двете вълни, допълни той. В последните 30 години вложихме много тежък труд и не можем да позволим никому да разруши това за няколко седмици. Още не е късно нужното да се свърши, не е късно за малко достойнство, каза Туск.

Юнкер изрази дълбокото си убеждение, че ЕК и Варшава ще намерят пресечна точка. Спорът е за спазването на законодателството на ЕС покрай промените, предприемани от полските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още