IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски избори: много дискретната кампания на Варуфакис в Германия

Поради благоприятни изборни правила бившият гръцки финансов министър може да бъде избран за евродепутат

22:15 | 10.05.19 г.
<p>
	Янис Варуфакис.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис. Снимка: Архив Ройтерс

В разгара на гръцката криза през 2015 г. той бе в конфликт с германското правителство и по-конкретно с тогавашния германски финансов министър и негов кошмар Волфганг Шойбле, който настояваше за драстични икономии в замяна на финансовата помощ.

Четири години по-късно бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис е кандидат за Европейски парламент в Берлин.

58-годишният икономист с нетрадиционни възгледи води обаче съвсем дискретна кампания, която преминава почти без митинги или присъствие в медиите. Но поради благоприятните изборни правила той може да бъде избран за депутат в базирания в Страсбург парламент.

"Янис Варуфакис отговаря на условията да бъде кандидат в Германия, той е регистриран в Германия и има там жилище", уверяват от обкръжението му. Законът предвижда, че трябва да си гражданин на държава членка на Европейския съюз и да си живял най-малко шест месеца в Германия, за да си кандидат там на изборите на 26 май.

"Политически чудовища"

През 2015 г. той бе министър малко повече от пет месеца и си спечели много врагове сред колегите си от Европа заради своята откровеност, наставнически тон и активност в социалните мрежи. Сега той води листата на "Демокрация в Европа", германска политическа партия, част от транснационалното и антисистемно движение "Демокрация в Европа Движение 2025", за чието основаване през 2016 г. той значително допринесе.

Оттогава Варуфакис изпитва единствено "презрение" към гръцкия премиер Алексис Ципрас, който според него е виновен за отказа от предизборните обещания на Сириза.

"Ние сме първото сериозно, транснационално и прогресивно движение", заяви бившият гръцки финансов министър.

Той не дава много интервюта, участва в малко обществени прояви и предпочита да публикува кратки видеоклипове в социалните мрежи.

На 1 май Варуфакис взе участие в манифестация в Атина, а не в Берлин, където Международният ден на труда се отбелязва масово.

Листата на Варуфакис призовава за Нов зелен курс и за да има прозрачност - предаване на живо на всички заседания на европейските лидери и на Европейската централна банка, валутната институция, която много гърци държат отговорна за политиката на строги бюджетни икономии в страната им в последните години.

В по-глобален план Варуфакис насърчава създаването на Учредително събрание, което до 2025 г. да изгради една по-демократична Европа.

"Като убеден европеец аз се противопоставям на това, което правят европейските институции. Те провокират недоволство, което ражда политически чудовища като Матео Салвини и Лигата в Италия, "Алтернатива за Германия" в Германия и "Златна зора" в Гърция", изрази безпокойството си Варуфакис пред германската телевизия "Дойче веле", сравнявайки сегашното положение с това през 30-те години на 20 век.

Кандидат и в Гърция?

Защо обаче Варуфакис, когото най-четеният в Германия всекидневник "Билд" нарича "гръцкия клоун", се кандидатира за евродепутат в Германия?

Официалната причина отчасти е да покаже, че няма "противопоставяне" между Гърция и Германия или между "Севера и Юга".

Варуфакис, който според социологическите проучвания се ползва с подкрепата на един процент от избирателите, избра Германия и заради по-благоприятните изборни правила, които не предвиждат минимален праг при пропорционалното гласуване. На миналите европейски избори през 2014 г. сатиричната партия "Партията" и доста малобройната Демократична екологична партия излъчиха по един евродепутат с резултати от само 0,5 процента от гласовете.

В други страни партията му трябва да събере три (какъвто е случаят с Гърция, където звездата на Варуфакис залезе) или пет процента, за да излъчи свои представители в парламента в Страсбург.

Варуфакис, който след пет месеца като министър напусна правителството просто с пост в Туитър, уверява, че иска, ако бъде избран, бързо да преотстъпи мястото си на друг човек от листата на своята партия, след като отправи предложенията си.

"Германските избиратели оценяват честните и прозрачни политици, които казват: "Вижте, не правя това заради кариерата си или заради възнаграждение, не искам да отида в Европейския парламент, за да се возя в лимузина и да имам на разположение десет служители", заяви наскоро Варуфакис пред всекидневника "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Той може също така да участва в парламентарните избори в Гърция след няколко месеца като кандидат на създаденото от него гръцко движение Мера25.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още