IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски енергийни гиганти настояват за ползата от "Северен поток" 2

Според част от акционерите в проекта втечненият газ не е решение за Европа

11:49 | 27.02.18 г. 1
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;.<em> Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Реализацията на проекта за разширение на "Северен поток" ще е от полза за енергийната сигурност на ЕС, заявиха в съвместно изявление енергийните гиганти Uniper, Wintershall и OMV.

И трите компании са част от западните партньори на "Газпром" в "Северен поток" 2. В проекта участват още и Shell и Engie. 50% от капитала на проектната копания Nord Stream 2 се държи от руския газов гигант.

Според компаниите запасите от природен газ в Европа намаляват по-бързо от очакваното, а търсенето расте. В същото време и природният газ ще замести въглищата и заедно със зелените мощности ще осигури чиста околна среда и сигурни енергийни доставки.

В изявлението, публикувано на сайтовете на компаниите, е записано, че втечненият газ не е решението на проблема с доставките на газ за Европа, която в момента е свързана с газопроводи с основни доставчици - Норвегия, Русия и Алжир. Това е икономически изгодно, сигурно и надеждно, обясняват ръководителите на трите енергийни гиганта.

За тях нов газопровод по дъното на Балтийско море ще транзитира без риск газ от Русия, а благодарение на добре развитата инфраструктура в Европа суровината ще достига и до Централна и Източна Европа. Затова и от компаниите обясняват, че това е проект от значение за цяла Европа.

За тях "Северен поток" 2 не е нищо повече от още един път на руския газ до Европа. "Повече опции означават и повече конкуренция и повече алтернативи винаги означават повече сигурност", категорични са европейските енергийни гиганти.

В съобщението на част от инвеститорите се критикуват и действията на Европейската комисия. Според трите компании законите в ЕС показват ясно, че не може да има мандат за ЕК за преговори за проекта, каквито бяха исканията на институцията.

Разширението на проекта "Северен поток" предвижда изграждането на още две тръби по дъното на балтийско море с дължина от 1 224 километра. Тръбите минават през териториалните води на Германия, Дания, Швеция и Финландия. Берлин вече даде зелена светлина за проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
"Според част от акционерите в проекта втечненият газ не е решение за Европа" - това са някакви неправилни акционери :DОт друга страна, още нито един правилен експерт не е споделил, какво ще стане, ако руснаците прегърнат идеята за втечнения газ и подбият цената на американския такъв. Тогава по политически или по пазарен принцип ще стават покупките? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още