IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа даде зелена светлина на нови заводи за ваксини срещу Covid

Според BioNTech заводът в Марбург е едно от най-големите съоръжения за производство на иРНК ваксини в света

19:12 | 26.03.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на германската компания. <em>Снимка: EPA/RONALD WITTEK</em></p>

Заводът на германската компания. Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Скоро германският биотехнологичен концерн BioNTech ще може да доставя ваксини срещу коронавируса от новия си завод в Марбург, Хесен. Европейската агенция по лекарствата Ema е издала одобрение за употребата на активната съставка, произведжана там. BioNTech вече може да достави първите партиди от ваксината до партньорски места за стерилно пълнене и опаковане, обяви в петък базираната в Майнц компания за биотехнологии. Очаква се първите партиди от ваксината, произведена в Марбург, да бъдат доставени през втората половина на април.

BioNTech придоби производствената база от швейцарската фармацевтична компания Novartis още през миналата година и започна производството през февруари. През първата половина на годината в Марбург трябва да бъдат произведени до 250 милиона дози. Според германската компания заводът е едно от най-големите съоръжения за производство на иРНК ваксини в света и се очаква да има годишен производствен капацитет до 750 милиона дози.

Тази година BioNTech и неговият партньор Pfizer възнамеряват да произведат общо 2 млрд. дози на ваксината си срещу Covid-19. Ваксината се основава на така наречената информационна РНК (mRNA), която трябва да предава информация на човешките клетки за производството на протеини и по този начин - за борбата с патогените.

Ваксините, които се произвеждат по този начин, изискват особено високо охлаждане - ваксината BioNTech  се нуждае от арктическите минус 70 градуса. BioNTech и Pfizer обаче събраха допълнителни данни, според които съхранението за две седмици е възможно и при минус 25 до минус 15 градуса. M одобри новите условия за съхранение в петък, а това се очаква да улесни съхранението и разпространението на ваксината в рамките на Европейския съюз.

Също днес EMA одобри и нови заводи за произовдство на ваксини на Oxford/AstraZeneca и Moderna. 

Най-внимателно наблюдаваното от тези съоръжения е заводът Halix в Нидерландия, което е произвеждало активното вещество за ваксината Oxford/AstraZeneca за Великобритания, но все още не бе получило одобрение от регулатора на ЕС. Одобрението днес означава, че в момента ЕС има четири завода, в които се произвежда активното вещество за ваксините.

Коментирайки одобрението, здравният комисар Стела Кириакидес заяви, че се очаква ваксините, произведени в Halix, да бъдат доставени в страните от ЕС „през следващите дни“.

„Някои от нашите държави членки бяха сериозно засегнати от разочароващото намаляване на доставките на ваксини на AstraZeneca“, добави тя. „Националните кампании за ваксинация разчитаха на доставките, които бяхме договорили с всички компании, за да защитят своите граждани. Ако не бяха недостатъчните доставки от AstraZeneca, нивото на ваксинация в ЕС би могло да бъде почти два пъти по-високо". 

Освен това ваксината на Moderna ще бъде произведена в друг завод, след като бяха одобрени нови производствени линии във Фасп, Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
хаха ... наддига са само да и сменят памперса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Pfizer vaccines HALTED in Hong Kong after multiple defects were reportedhttps://***.naturalnews.com/2021-03-25-pfizer-vaccines-halted-in-hong-kong.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
ама знаех си ,че си на пост!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
можеш да се кандитатираш за работа там , през зимата да чистиш сняг , напролет да буташ висулките по улуците и да отводняваш канавките , лятото да косиш тревата и оформяш храстите в парка , а наесен да събираш шумата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
чудя се дали има прилепи в Марбург ....да не стане няква беля ,че кво ще ни обясняват после !?https://***.dzif.de/en/working-group/biosafety-level-4-laboratory-marburghttps://en.wikipedia.org/wiki/Marburg_virus
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
съоръжението е сертифицирано по GMP , осигурява работа на около 300 души , които ще се присъединят към германската компания . мястото е идеално за BioNTech по няколко начина . заводът може да се похвали с история на производството на ваксини - използван от бившето подразделение на Novartis за ваксини и производство на биологични препарати и клетъчни и генни терапии , в него са инвестирали над $109млн . основан през 1904 г. и финансиран от лауреата на нобелова награда за медицина през 1901 г. Емил фон Беринг , съоръжението се намира в научен парк за медицински изследвания с добре изградена инфраструктура , на един час път от франкфурт и на час и половина от седалището на BioNTech в майнц , Германия . там ще се извършва самото производство , пречистването , концентрацията . това направо ще ги изстреля в небето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още