IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията ще финансира с 4 млрд. евро нова Програма за единния пазар

Записани са цели като защита и повече възможности на европейците

19:20 | 07.06.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г. Комисията предлага нова Програма за единния пазар с бюджет от 4 млрд. евро. Целта е предоставяне на възможности и защита на потребителите и осигуряване на условия за множество малки и средни предприятия (МСП) да се възползват изцяло от един добре функциониращ единен пазар, информира Комисията.

Според авторите на идеята с новата програма ще се укрепи управлението на вътрешния пазар на ЕС. Чрез нея ще се подпомага конкурентоспособността на предприятията, и по-специално на малките и средните предприятия (МСП), ще се насърчават подобряването на човешкото здраве и здравето на животните и растенията, както и хуманното отношение към животните, и ще се създаде рамка за финансиране на европейската статистика.

„Единният пазар е пулсиращото сърце на ЕС. През 25-те години на своето съществуване той е донесъл огромни ползи за гражданите и предприятията в ЕС. За да може единният пазар да продължи да изпълнява предназначението си, трябва да се грижим за него по подходящ начин“, каза Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП.

Предоставяне на практически съвети по потребителски въпроси и премахване на опасните продукти от пазара обеща комисарят по правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Тя отбелязва, че за първи път ще бъдат финансирани процедури за колективна правна защита.

С новата програма ще се гарантира прилагането на правата на потребителите, ще се осигури по-високо равнище на защита на потребителите и на безопасност на продуктите и ще се помага на потребителите, когато се сблъскват с проблеми, например при пазаруване онлайн. Тя също така ще улесни достъпа на потребителите до правна защита, както бе предложено в новия търговски механизъм за потребителите.

Като се основава на успеха на текущата Програма за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME), Комисията предлага да се увеличи подкрепата за малките предприятия, така че те да могат се разрастват и да разширяват дейността си отвъд границите.

Гражданите на ЕС ще продължат да имат достъп до безопасни и висококачествени храни в рамките на интегрирания европейски единен пазар. С финансирането по новата програма ще се подпомага безопасното производство на храни, предотвратяването и ликвидирането на болести по животните и вредители по растенията и подобряването на хуманното отношение към животните в ЕС. Чрез нея също така ще се насърчава достъпът на производителите на
храни до пазара на ЕС, ще се допринесе за износа в държави извън Съюза и ще се подкрепи селскостопанският сектор като един от водещите сектори на икономиката на ЕС.

С програмата ще се засили сътрудничеството между държавите членки и Комисията, за да се гарантира, че правилата на ЕС се прилагат правилно. Освен това ще се подпомагат европейските организации по стандартизация да разработват актуални и пригодни за бъдещето стандарти.

Програмата ще помогне на Комисията да подобри още повече своите ИТ инструменти и експертни познания, които използва, за да прилага ефективно правилата за конкуренция в цифровата икономика (например в отговор на промени на пазара, като използването на големи данни и алгоритми), както и да засили сътрудничеството си с органите и съдилищата в държавите от ЕС.

С програмата ще се предоставя финансиране на националните статистически институти за изготвяне и разпространение на европейски статистически данни, които са от основно значение при вземането на решения във всички области на политиката.

Бързото постигане на споразумение за дългосрочния бюджет на ЕС и по секторните предложения е много важно, за да се гарантира възможно най-бързото постигане на резултати. Закъснения, подобни на тези в началото на текущия бюджетен период 2014 – 2020 г., ще доведат до намаляване на финансовата и техническа подкрепа за МСП, до възпрепятстване на действията за гарантиране на безопасността на храните и продуктите и до забавяне на разработването на нови стандарти.

Постигането на споразумение през 2019 г. относно следващия дългосрочен бюджет ще осигури плавен преход между настоящия и новия дългосрочен бюджет, а също така ще гарантира предвидимост и непрекъснатост на дейностите, което ще е от полза за всички.

Комисията предлага бюджет от 4 милиарда евро за Програмата за единния пазар. Освен това 2 милиарда евро, предвидени в рамките на фонда InvestEU, по-конкретно за неговия компонент за малките и средните предприятия, ще допринесат значително за постигането на целите на програмата.

Програмата за единния пазар следва визията на Комисията за следващия дългосрочен бюджет, предложен на 2 май 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Ако дадеш на българина едни 100-150 хил. лева и го попиташ какво ще си купи с тях вероятно 9 от 10 отговора ще са "хапартамент на сина/дъщерята", "ново по-широко жилище за семейството" или "1-2 хапартамента, които ще давам под наем". Останалите ще искат нова вносна кола или скъпо околосветско пътуване за семейството или айфон за децата. Няма чуеш повече 1-2 на всеки 100, които да похарчи парите за да разшири своя малък/среден бизнес или пък опази Боже да си купи акции на БФБ или на чужда борса. Ето този мандалитет ще надуе балона и ще съсипе икономиката след голямото пукане... Само ако човек чуе какво искат играещите от лотарията и спечелилите от нея лесно се разбира накъде духа вятъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
....абе кой луд да инвестира в апартаменти???....какви ги сънуваш...дори и селяните купуват земя, строят оранжерий а не апартаменти...комунизма умря с мечтата за вила, лада и панелка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Няма смисъл да сме дисцплинирани естествено, но проблемът е, че ние няма да потребяваме нищо, че да се раздвижи икономиката, а всички ще се юрнат към най-близкия хапартаментаджия с обещанието бързо да вънат парите и да ги умножат. Митът, че наема би изплатил инвестицията ще храни балона известно време докато той се пръсне и България фалира и хиперинфлацията от 1997 се повтори. Хапартаментните спекулации са една най-опасните схеми на Понци и точно хапартаментен балон съсипа икономиката на Япония и те вече имат 3 изгубени десетилетия зад гърба си. Ако не се вдигне рязко данъкът върху имотите поне 5-10 пъти спрямо днешните си нива преди страната да влезе в еврозоната България ще фалира за под 10 години и дългът ще стигне до над 150% от БВП и това ще е от хапартаментов балон. Аз не виждам как това безумно поведение ще подобри живота ни??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Факт е че цялата световна финансова система е порочна, балон след балон криза след криза...това са умишлено стимулирани проблеми още от времето на Никсън когато е ликвидирал златния стандарт! Бавното умиране на системата ще надмине век! Нали не се надяваш утре САЩ да се събудят с хиперинфлация?.. ЕС, Япония също...ще се трупат дългове реални, ще се печатат пари виртуални, ще се редуват кризи и балони до безкрай...На тоя фон КВО ПРАЙМ НИЕ МИЖАВИТЕ НО ДОСЦИПЛИНИРАНИ ДО БЕЗУМИЕ ***?????....Дай смислен отговор, моля те!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Българинът и до днес е разбрал, че страната няма да тръгне напред никога докато парите на хората не се насочат към развитието на някакви бизнеси, които да продават у нас или в чужбина, а не да бъдат инвестирани в безполезни тухли и бетон или в софето или в банков влог с лихва 0.1%. Последните 40 години показва, че "инвестицията" в хапартамент е дори по-безсмислена от банков влог, понеже обезценката на лева и хапартамента е много по-голяма отколкото инфлацията на $ за същия период и реално това рефиксиране на лева нулира повечето приходи от мизерните наеми от въпросния имот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Евтиното финансиране никога не е донесло траен проспетитет, а само кратък период на надуване на спекулативни балони, тяхното пръсване и десетилетия наред възстановяване от щетите. Япония не се е възстановила от 1985 чак до днес вече 3 десетилетия. Виж как Софикс и до днес не е стигнал до ниво 2000, колкото беше през 2008 и може му отнеме още 20-30 години или повече, за да го направи. У нас финансирането е много евтино в стравнение дори със САЩ, където средната лихва по жилищен заем 25 години е над 5% годишно в момента. Това евтино финансиране няма да бъде похарчено, за да се създадат иновации например, а ще бъде изпапано под формата на социални придобивки и безполезни тухли и бетон по черноморието или софето, което уж щяло да се изплати чрез наеми... Българинът не вярва на никаква форма на бизнес и винаги забива парите си в хапартаменти, защото така било най-сигурно... Няма нужда заради твоята алчност да съсипем страната с празни неообитаеми "инвестиции"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
Да вярно! А с $ как Е? пак същото само че плаща цял свят! Големите изобщо и не мислят да ги връщат тия трилиони дългове. Точно затова са толкова велики. Инфлацията таботи за тях, затова плачат за нея и я стимулират неистово. Въпросът е какъв е нашия интерес? С борда пак ще им плащаме дълговете щото сме вързани за ? но ние няма да имаме достъп никога до такова евтино и обилно финансиране! Но ако сме част от дълговата система защо да не сме в нея за да се възползваме от нея? Така или иначе за наша самостоятелна БНБ вече не можем да мечтаем, не можем да се вържем за юана или рублата....остава единствения шанс ?! Каквото стане с целия ЕС и ЕЗ това и с нас, но сега с борда сме само губещи без никакъв друг полезен ход! Сега е моментът и те не могат да ни откажат РЕМ. По готови никога няма да бъдем! Можем и да ги посплашим с русофилски мераци...целта оправдава средствата...балтийски номера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Shadow1
преди 5 години
Измама не измама влизаме и толкова, то в един момент вече спира да има значение дали ще стане по-лошо мисря ме сме опрели до този момент, така че стига си философствал ами се подготви ако случайно се влоши още да си тръгнеш и толкова, не е много сложно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Еврото е една измама, предназначена да ограби новопостъпващите.Първите влезли, влизат без входна такса.Получават евро и започват да трупат дългове.Накрая фалират, Еврозоната прави спасителни фондове и дълговете им стават общи.И всеки влязъл, сега трябва да поеме част от тези спасителни фондове.Т.е. Гърция и Италия са влезли, без да плащат нищо. Ние влизаме, но ще платим между 6 и 18 милиарда евро.Ето за това е целият зор. ЕС иска повече хора да му плащат дълговете. И по стар маниер подкупиха местния елит, да изкара, че ние се натискаме.Та да ни поставят условия и да платим повече. Точно както изкараха, че ние се натискаме за ЕС, и ни затвориха АЕЦ-а.Същото е номерът е винаги ние да плащаме, защото то тоя стандарт на запад, нали някой го плаща.Еврото е най-чудовищния механизъм за грабеж и само *** държави вече го искат.Полша, Чехия и Унгария вече обявиха, че не им е изгодно при сегашното състояние на дълга в ЕС.Т.е. не искат да плащат дълговете на Гърция. Само наш Бойко се натиска.Добри Божилов, Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още