IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар: ЕС може да се нуждае от 1,5 трлн. евро за справяне с кризата

Средствата може да бъдат набрани чрез следващия многогодишен бюджет на ЕС, казва Паоло Джентилони

13:06 | 20.04.20 г. 1
<p>
	Еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони.&nbsp;<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони заяви пред германското списание Spiegel, че помощ на стойност около 1,5 трлн. евро (1,63 трлн. долара) може да е необходима за справяне с коронавирусната криза, предава Ройтерс.

„Еврогрупата вече направи предложение за финансова помощ на стойност над 500 млрд. евро за финансиране на програмите за съкратено работно време в краткосрочен план и за подпомагане на малки и средни предприятия. Остават около един трилион евро. Това е приблизително сумата, за която сега трябва да се споразумеем“, посочи Джентилони.

Той допълни, че средствата може да бъдат набрани посредством следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз.

Вчера управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) Клаус Реглинг съобщи в интервю за италианския вестник Corriere della Sera, че Европа ще се нуждае от още най-малко 500 млрд. евро от институциите на Европейския съюз, за да финансира икономическото си възстановяване след коронавирусната пандемия освен договорения пакет от половин трилион евро.

Междувременно испанското правителство съобщи, че планира да предложи на партньорите си от ЕС блокът да създаде фонд на стойност 1,5 трлн. евро (1,63 трлн. долара) за финансиране на помощта за възстановяване на най-силно засегнатите от коронавирусната криза страни, предава испанският вестник El Pais, като се позовава на вътрешен документ.

Испанският премиер Педро Санчес планира да направи официално предложение на колегите си от ЕС по време на срещата на върха в четвъртък, пише изданието.

Предлаганият от испанското правителство фонд ще бъде финансиран от постоянен дълг, набран от 27-членния ЕС, а разпределените пари между различните страни ще се броят за трансфери, а не за дълг, уточнява вестникът.

Официални представители от кабинета на испанския премиер не са били открити за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Какъв е проблема на Е С да си осигури тези средства Просто да прекъсне измамите с Д Д С в рамките на съюза да увеличи бюджетния дефицит на страните членки със 1 % Е Ц Б да извади отново голямата базука и средствата да се изразходват за възтановяване на икономиката Икономика от 20 трилиона няма никакви проблеми с осигуряване на 1.5 трилиона Бързо въртящата се икономика ще възтанови тези пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още